open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Branislav Petrović osuđen na četiri godine zatvora za malverzacije u GRAS-u
Vrhovni sud Federacije BiH proglasio je krivim Branislava Petrovića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave. Prvostepenom presudom osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. 
15.12.2022. u 12:18
get url
text

Tereti se da je zajedno sa preminulim Ibrahimom Jusufranićem od 2002. do 2016. godine zloupotrijebio svoja ovlaštenja koja je dobio od Jusufranića, te je kao predsjednik Komisije koja je imala zadatak da provede postupak pružanja marketinških usluga za GRAS, dezavuirao Upravni odbor GRAS-a, tako što je krivotvorio i izvještaj i zaključak da je najpovoljniji ponuđač po raspisanom tenderu firma Hellner&More GmbH iz Hamburga sa podružnicom u Sarajevu, iako to nije bila.

Takve krivotvorene podatke Upravni odbor GRAS-a je usvojio smatrajući da je riječ o istinitim. Budući da je optuženi Petrović bio neformalni direktor firme Hellner&More, nezakonito joj je pribavio dobit od reklama u procentu od 60 posto, a 40 posto GRAS-u.

Istovremeno, obavljajući dužnost šefa marketinga GRAS-a, bez odobrenja direktora, optuženi je zaključivao ugovore o iznajmljivanju i prodaji reklamnih površina sa firmom Hellner&More, dajući im popuste te u konačnici i omogućio nezakonitu korist firmi u iznosu od 55.750 KM.

Također se tereti da je polovinom 2006. godine u prostorijama firme Hellner&More, a kako bi prikrio navedene radnje, naknadno uputio dopise GRAS-u za odobravanje popusta, a sve u cilju stvaranja privida i zablude nadležnih organa da je GRAS izvršio naplate u skladu sa prethodno odobrenim popustima na cijene propisane važećim cjenovnicima. Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevo dva puta je donio odbijajuću presudu u ovom predmetu, smatrajući da se radi o već presuđenoj stvari. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.