open-navfaktor-logo
search
Prijetnje Šprajcu
Branimir Glavaš kojem je Milanović vratio odlikovanja: Pobio sam premalo ljudi
Branimir Glavaš, optuženik za ratne zločine, na Facebooku piše da je pobio premalo ljudi. Uz "premalo" je stavio smajlić, koji bi trebao pokazati da je to što je napisao duhovito ili da se šali, no kontekst diskusije daleko je od šaljivog.
12.07.2021. u 14:49
get url
text

Na Glavaševom otvorenom zidu, ispod statusa u kojem je najavio tužbu protiv hrvatskoj TV voditelja Zorana Šprajca jer ga je 5. jula u emisiji RTL Direkt nazvao ratnim zločincem, razvila se rasprava puna mržnje prema televizijskom uredniku, ali ne samo prema njemu.

Raspravljalo se o Šprajcovom porijeklu, spominjalo se njegovo bivše, "srpsko" prezime, predlagalo da ga se progna, pa i likvidira. Dosta toga je marljivi Glavaš lajkao. A kad ga je neko, uz psovku u kojoj se spominju bog i mater, upitao koliko je ljudi pobio, Glavaš je odgovorio već citirano "premalo". Uz nasmijani emotikon, piše Index.hr. 

U kraćoj izjavi za Index rekao je: "Na provokaciju kako odgovorit nego provokacijom, pitanje je provokacija, pa je i odgovor takvog karaktera."

Jednom komentatoru sa "srpskim imenom" koji je objavio naslovnicu Feral Tribunea s imenima ubijenih osječkih Srba i Glavaševom glavom, Glavaš odgovara "obrij bradu", a kad ga ovaj pita bi li mu bradu izlio kiselinom i izlijepio selotejpom, Glavaš odgovara: "Ne, samo bi te obrijao na suho, stavio na traktor i biraj pravac."

Za ratne zločine počinjene od jula do decembra 1991. godine nad osječkim Srbima Glavaš je bio pravomoćno osuđen na osam godina zatvora. No u januaru 2015. godine Ustavni sud Hrvatske ukinuo je pravomoćnu presudu. Ponovljeni postupak započeo je polovicom jula 2018. godine i teče jako sporo. Prošle sedmice Glavaš je zatražio premještanje suđenja iz Zagreba u Osijek, o čemu treba odlučiti Visoki kazneni sud.

O Glavašu vlada konsenzus Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića: prvi mu je vratio odlikovanja i čin, očito ga smatra ratnim svecem, dok je Plenkovićev HDZ na prošlim parlamentarnim izborima na listu stavio glavaševca Josipa Salapića, piše Index. Predsjednik Milanović ratna odlikovanja Glavašu vratio je krajem maja, nakon što mu ih je 2010. godine oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Glavaš se od pravosuđa i izdržavanja kazne zatvora neko vrijeme krio u BiH. 

Do vladavine Ive Sanadera Glavaš je bio istaknuti HDZ-ovac. Kasnije je osnovao HDSSB, pokret koji je neko vrijeme bio bitna politička činjenica u Slavoniji, a sada politički na nacionalnoj razini živi samo zahvaljujući Plenkoviću. Glavaš se, ne zaboravimo ni to, fotografirao ispod portreta Ante Pavelića i pored boca vina na čijim je etiketama bio lik Adolfa Hitlera.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.