open-navfaktor-logo
search
Incident
Branilac prekinuo govor na Kupresu: Djeca Krišto i Čovića se sva uhljebila, a gdje su moja?!
Ja sam ranjene i mrtve ovdje previjao i gledao, a nisu ni Borjana ni Čović koji ne daju mome djetetu živjeti, kazao je branilac
03.11.2019. u 15:49
get url
text

Na Kupresu je danas obilježena 25. godišnjica oslobođenja Kupresa, a ovaj je događaj obilježio incident. Ovim je povodom, naime, slavljena sveta misa u crkvi Svete obitelji, a potom je održana svečana akademija. Tokom govora generala Stanka Baje Sopte jedan od branilac je prekinuo govor generala Sopte.

-Potomstvo mi je u Njemačkoj, a djeca Borjane Krišto i Dragana Čovića se sva uhljebila. Gdje su moja djeca? Ja sam ušao prvi na Kupres sa specijalnom livanjskom policijom. Ranjen sam. Koga hvališ? Ja sam ranjene i mrtve ovdje previjao i gledao, a nisu ni Borjana ni Čović koji ne daju mome djetetu živjeti - kazao je branilac, javila je Jabuka TV.

-Ja sam ušao ovdje u Kupres. Ja znam ko je ušao. S lijeve strane Kupreških vrata sam ja ušao, a general Mijo Jelić s desne strane s Hercegovcima. Kome ga pričaš?! - dobacio je ljutito nepoznati branilac.

-Ta priča nije za ovo mjesto i ovaj dan. Ovdje častimo i slavimo mrtve - odgovorio je general Sopta braniocu.

Incident je prekinuo kupreški načelnik Milan Raštegorac Komo kazavši kako Kupres nije mjesto za političke obračune.

-Nemojte u Kupres dolaziti "ispravljati krive Drine". Ovo je treći put da se ovakvo nešto događa. Ja se tresem. Zašto u Kupres dolazite uvijek tražiti neke probleme - kazao je Raštegorac.

Svečana akademija je nakon kratkog incidenta bila nastavljena govorom generala Sopte.

Obilježavanju 25. godišnjice oslobođenja Kupresa prisustvovala je delegacia HNS-a koju je predvodio Dragan Čović, uz dužnosnike zakonodavne i izvršne vlasti svih nivoa u BiH. Inače, Operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma u proljeće 1994. godine. Provedba operacije trajala je tri dana, od 1. do 3. novembra 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile. Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres, u kojega je HVO ušao 3. novembra 1994., saopćeno je iz HNS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.