open-navfaktor-logo
search
Delegatkinja HDZ-a
Bradara: Zašto je CIK organizovao izbore u predbožićno vrijeme, mogli su se zaigrati
Delegatkinja HDZ-a BiH Lidija Bradara je nakon današnje sjednice Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je usaglašen tekst Budžeta institucija BiH za 2020. godinu, kazala da se ta stranka sve vrijeme principijelno ponašala.
27.07.2020. u 13:37
get url
text

HDZBiH je, tvrdi, pokušao Budžet vratiti u zakonske okvire, suprotno optužbama da je ta stranka opstruisanjem usvajanja Budžeta zapravo opstruisala održavanje Lokalnih izbora u ovoj godini. Konstatovala je da je sigurna da se do kraja ove godine neće utrošiti niti jedna KM na kupovinu vozila i slične aktivnosti koje je Predsjedništvo BiH pokušalo ograničiti prijedlogom Budžeta.

- Stvar je bila principa jer morate zaštititi instituciju u kojoj se nalazite – izjavila je Bradara.

Principi su, smatra ona, nešto najvažnije u životu, a odnos HDZ-a BiH prema usvajanju Budžeta i izdvajanju novca za organizaciju Lokalnih izbora, tvrdi ona, nije ucjena.

- Ja ne vidim čime smo mi nekoga ucjenjivali. To je bila zamjena teza – ocijenila je Bradara.

Komentarišući ranije istupe iz HDZ-a BiH, u kojima su jasno poručivali da je usvajanje Budžeta uvjetovano odlukom o imenovanju članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH, Bradara je izjavila da je Budžet mnogo više od bilo kojeg drugog pitanja u BiH.

- Ne vidim kako jedan mali segment može imati veze. To što mi mislimo o CIK-u i ako pratite šta radi trenutno CIK, da se o tome raspravljati – poručila je Bradara.

Ponovila je stav svoje stranke da Lokalni izbori u Mostaru moraju biti na isti dan kada se održavaju Lokalni izbori u ostalim jedinicama lokalne samouprave.

- Već kad su jedanput prekršili zakon, ne znam zašto im je bila prepreka da ovakvu odluku donesu i zašto su je baš donijeli u predbožićno vrijeme – izjavila je Bradara.

Na upit o načinu na koji je CIK "prekršio zakon", Bradara je prvobitno kazala "zato što u predblagdansko vrijeme", a zatim je dodala da su prvi put prekršili zakon kada su pomjerili izbore sa 4. oktobra na 15. novembar, iako je Sud BiH kazao da je ta odluka CIK-a zakonita.

Za HDZBiH je, podsjetit ćemo, sporna odluka CIK-a da se Lokalni izbori u Mostaru održe 20. decembra, s obzirom na to da je 25. decembra katolički praznik Božić. Slične zamjerke nisu imali na račun predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, koji su održani 22. decembra.

- Vi govorite o Republici Hrvatskoj, a mi govorimo o izborima u BiH – branila se Bradara.

Na novinarsku konstataciju da se u Izbornom zakonu BiH navodi da se izbori ne mogu održati samo na dan vjerskih praznika, te da se nigdje ne navodi da se ne mogu održati pet dana ranije, Bradara je kazala da je CIK prekršio zakon "samim tim što na ovakav način djeluje". Zamjerila je CIK-u jer se "nisu zaigrali", te pomjerili održavanje Lokalnih izbora u Mostaru u roku koji nije propisan Izbornim zakonom BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.