open-navfaktor-logo
search
Rijetka bolest
Braća od 9 i 13 godina izgledaju poput staraca
Oni su dvojica od tek troje djece koja u cijelom SAD-u boluju od progerije i koji će, pokazuju statistike, najvjerovatnije doživjeti, u najboljem slučaju, rane dvadesete godine
09.09.2018. u 23:02
get url
text
Braća od 9 i 13 godina izgledaju poput staraca

Iako su tek navršili 13 i 9 godina, braća Nathan i Bennett izgledaju poput dva starčića u poodmakloj dobi. Oni, naime, boluju od progerije, ekstremno rijetkog sindroma ubrzanog starenja koji se očituje u ranom djetinjstvu i nažalost dovodi do prijevremene smrti.

Oni su dvojica od tek troje djece koja u cijelom SAD-u boluju od progerije i koji će, pokazuju statistike, najvjerovatnije doživjeti, u najboljem slučaju, rane dvadesete godine. Prosječna starost koju dožive djeca koja boluju od progerije je 13 godina, a prepoznati ih se može vrlo lako - ona imaju slabije razvijenu donju čeljust, krhke su građe i ćelave. I dok progerija nagriza fizičko zdravlje, ta bolest nasreću nema nikakav utjecaj na intelektualni razvoj.

No, Nathana i Benneta statistike ne zanimaju previše. Oni su vrlo živi i aktivni dječaci koji su upravo prošli prvu fazu testiranja lijeka koji bi, nadaju se liječnici, trebao dramatično usporiti brzinu starenja, piše Daily Mail. Već i sama činjenica da se Nathan osjeća vrlo dobro u godinama koje ne dožive mnoga djeca koja obole od progerije, velik je uspjeh.

FOTO: DAILY MAIL

FOTO: DAILY MAIL

Oboljeli od progerije najčešće umiru od srčanog ili moždanog udara. Prvo im godinama postepeno raste razina holesterola u krvi, arterije im otvrdnu i onda je srcu sve teže pumpati krv. Od stanja koje većinu ljudi zatekne u 80-im godinama života, oni boluju od malih nogu.

Zahvaljujući liječenju kojem su podvrgnuti, Nathan i Bennet osjećaju se vrlo dobro. Holesterol im je pod kontrolom, a liječnici predviđaju da bi dječaci sljedeće četiri godine mogli poživjeti uz vrlo dobru kvalitetu života. A da onda će, nadaju se, lijekovi i metode liječenje dodatno napredovati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.