open-navfaktor-logo
search
Balkanski kartel
Braća Gačanin pod istragom: FUP pretresao u Buča Potoku, SIPA u Mrkonjić-Gradu
Iz Tužilaštva BiH su saopćili da u operaciji učestvuju agencije za provođenje zakona iz pet zemalja
09.07.2019. u 15:37
get url
text

Pripadinici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, u okviru međunarodne operativne akcije Balkanski kartel, na području Mrkonjić-Grada provode istragu protiv dva fizička i jednog pravnog lica.

Portparol SIPA-e Luka Miladinović saopćio je da su službenici ove policijske agencije jutros započeli sa realizacijom međunarodne operativne akcije pod nazivom Balkanski kartel, koja se izvodi po naredbama Suda i Tužilaštva BiH.

- Istraga se vodi protiv dva fizička i jednog pravnog lica. U toku su pretresi stambenog objekta, pomoćnih objekata i pokrentnih stvari na lokaciji na području Mrkonjić-Grada zbog postojanje osnovane sumnje da su osumnjičena lica u ovom predmetu počinili krivično djelo pranje novca - naveo je Miladinović.

Istovremeno, u sklopu iste akcije, policijski službenici Federalne uprave policije su postupajući po naredbama Suda Bosne i Hercegovine, izvršili više pretresa stambenih i poslovnih jedinica na području Kantona Sarajevo.

Nezvanično se saznaje da su tokom akcije, u sklopu koje se istražuju aktivnosti braće Mirze i Ervina Gačanina, blokirani računi na kojim se nalazi 400 hiljada KM.

- Pronađeni i oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom, a koji će se koristiti kao dokaz u krivičnom postupku - saopćili su iz FUP-a. 

Prema nezvaničnim informacijama, braća Gačanin se dovode u vezu sa Smailom Šikalom i Davidom Cufajem, koji su u Peruu uhapšeni zbog trgovine narkoticima.

Oni su trenutno nedostupni bh. organima gonjenja, a borave na relaciji Holandija - Ujedinjeni Arapski Emirati.

Iz Tužilaštva BiH su saopćili da u operaciji učestvuju agencije za provođenje zakona iz pet zemalja.

TužilacTužilaštva BiH nalazi se u Den Haagu, gdje sa kolegama iz EUROJUST-a koordinira istražne aktivnosti.

- Operacija, koja se provodi u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca, obuhvata ukupno pet zemalja (Holandija, Belgija, Španija, Slovenija i Bosna i Hercegovina), a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca, koje je realizirano u više zemalja. Tužilac Tužilaštva BiH nalazi se u Holandiji, gdje sa kolegama koordinira aktivnosti koje se realiziraju u Bosni i Hercegovini, a odnose se na određene osobe, osumnjičene za sudjelovanje u međunarodnoj mreži počinitelja krivičnih djela - navode iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.