open-navfaktor-logo
search
Stipendisti Starog Grada
Braća blizanci Amer i Amar Milaimi završili medicinu: Već su uspješni ljudi
U vremenu kada se sve više mladih ljudi odlučuje da svoju budućnost gradi daleko od naše zemlje, vrijedni su pažnje i podrške svi oni koji se odluče izboriti za obrazovanje, posao i karijeru upravo ovdje i svojim primjerom pokazati da se može uspjeti.  
09.04.2022. u 09:48
get url
text

Upravo takvi su dvadesetpetogodišnji braća blizanci, doktori Amer i Amar Milaimi, dugogodišnji stipendisti Općine Stari Grad, koji ne samo da su u roku završili Medicinski fakultet u Sarajevu, nego su za svoje izuzetne rezultate i prosjek ocjena 9,4 i 9,3 dobili i priznanja Srebrene značke univerziteta u Sarajevu.

Kako bi čestitao ovim sjajnim momcima koji su ponos svoje općine, braću Milaimi ugostio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić koji im je uručio novčane nagrade i plakete.

- Oduvijek smo znali da će ovi mladi momci uspjeti i zato smo im bili podrška. Tokom cijelog studija bili su naši stipendisti i posebno sam ponosan na njihov uspjeh. Sretan sam kada vidim ovako mlade ljude koji su odlučni da uspiju i znaju šta žele. Pred Amarom i Amerom je sigurno sjajna budućnosti, a naša vrata će im uvijek biti otvorena za svaku podršku - poručio je načelnik Hadžibajrić. 

Amar i Amer Milaimi su rođeni 1997. godine. Nakon osnovne škole završili su Gimnaziju i Srednju muzičku školu poslije čega su upisali Medicinski fakultet na Univerzitetu u Sarajevu.

Da se njihov trud isplatio najbolje pokazuje činjenica da su obojica već zaposleni mladi ljekari koji rade ono što najviše vole – pružaju zdravstvenu pomoć svojim sugrađanima. Već četiri mjeseca zaposleni su u Domu zdravlja Olovo i Domu zdravlja Breza, kao ljekari opšte prakse, a istovremeno rade i u Hitnoj službi. Po završetku specijalizacije, imaju velike ambicije: Amer se opredijelio za neurohirurgiju, a Amar za kardiologiju.

- Ja sam se davno opredijelio za neurohirurgiju, jer me oduvijek interesuje. Imao sam priliku da volontiram na tom polju, a angažovan sam i na naučno - istraživačkom radu. Ovo je naša zemlja i ostat ćemo ovdje, ali voljeli bismo kao i svi eksperti i stručnjaci u jednom trenutku otići na edukaciju širom svijeta jer je to način za sticanje dodatnog znanja, da naučimo nešto novo i da to jednog dana implementiramo ovdje mlađim generacijama - ispričao je Amer Milaimi.

O dosadašnjem iskustvu u radu priča s osmijehom i kaže da se susretao sa raznim slučajevima.

- Kroz ova četiri mjeseca, posebno u Hitnoj službi, susretao sam se sa svim: od otvorenih preloma, povreda izazvanih testerom, motorkom, padom drveta na glavu, do različitih aritmija i infarkta. Kada se susretnete sa tim od vas se očekuje da donesete odluku šta je ispravno jer u tom trenutku život tog čovjeka zavisi od vaše odluke i to je velika odgovornost dodao je Amer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.