open-navfaktor-logo
search
Rezultati testiranja
BPK Goražde: Registrovan sedmi slučaj zaraze koronavirusom
Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde registrovan je sedmi slučaj infekcije koronavirusom.
08.04.2020. u 12:45
get url
text

U kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo pojašnjavaju da je riječ o osobi iz istog domaćinstva u kojem su prethodno potvrđena dva slučaja, tako da je i posljednji sa epidemiološke strane očekivan.

Direktorica Zavoda dr. Medina Bičo ističe da je na području BPK Goražde jučer obavljeno ukupno osam testiranja, među njima i dva retestiranja ranije pozitivnih pacijenata koji žive u istom domaćinstvu, u kojem je potvrđen i novi slučaj infekcije.

- Rezultati su pokazali da je prvi zaraženi negativan dok je majka koja je ranije bila pozitivna i dalje pozitivna, a sada je i brat pozitivan. S obzirom na to da je to novi slučaj možemo reći da imamo sedam osoba zaraženih ukupno, ali isto imamo i podatak da se dvoje već oporavljaju, ali čekamo zvaničan nalaz jer ćemo ponovo retestirati dvije osobe koje su negativne, tako da ćemo moći reći da na području BPK imamo dvoje oporavljenih od COVID-19. Dakle nijedna osoba do sada nije još izliječena jer moramo unutar 48 sati imati dva negativna nalaza, i onda za takvu osobu kažemo da je izliječena od korone - precizirala je Bičo.   

Naglasila je da pojava novog slučaja koronavirusa nije pogoršala epidemiološku situaciju u tom kantonu.

- Epidemiološka situacija je i dalje zadovoljavajuća jer ovo za nas nije nikakav novi već epidemiološki očekivani slučaj jer to je jedan klaster koji je izolovan u svom kućnom domaćinstvu i oni su u kućnoj izolaciji od 19. marta, kada je utvrđen prvi slučaj na području našeg kantona - pojasnila je.

Dodala je da je u samizolaciji na području BPK trenutno 46 osoba, dok je izašlo 177. Testirane su ukupno 182 osobe, a i danas su planirana nova testiranja za pacijente iz trijažnog odjela Kantonalne bolnice, pacijente koji imaju određene respiratorne tegobe, a radit će se nova retestiranja za ranije potvrđene slučajeve.

- Sve osobe koje su inficirane koronavirusom na području BPK se osjećaju dobro i niko nije razvio težu kliničku sliku. Napominjem da se pored inficiranih i svi ostali građani i dalje obavezno trebaju pridržavati svih mjera zaštite i naredbi nadležnih štabova, kako se na području kantona ne bi pojavilo novo žarište koronavirusa - istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.