open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Božo Ljubić o kritikama na račun mise u Sarajevu: Radikalni bošnjački unitaristi zadiru u svete obrede Katoličke crkve
Povodom reakcija na najavu održavanja mise u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu za žrtve iz Bleiburga se oglasio i predsjednik Glavnog vijeća nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS) Božo Ljubić.
10.05.2020. u 13:55
get url
text

Ljubić je u svom otvorenom pismu kritike na račun organizacije mise za pripadnike ustaškog pokreta nazvao neutemeljenim, te je već tradicionalno člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića nazvao "bošnjačkim članom".

- Pozivam bošnjačke političke dužnosnike, a naročito bošnjačke članove Predsjedništva BiH Komšića i Džaferovića, da se suzdrže od komentiranja pitanja za koja su u potpunosti nekompetentni, kao i da se suzdrže od vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u BiH – kazao je ovaj ortoped koji je svojevremeno obnašao dužnost ministra komunikacija i prometa BiH.

Dodao je da se "radikalni bošnjački i filokomunistički unitaristi" bave zadiranjem u svete obrede Katoličke crkve, što bi trebala biti misa posvećena pripadnicima zločinačkog ustaškog režima, te da isti ti odbijaju provedbu odluka Ustavnog suda BiH. Naravno, spomenuo je i majorizaciju Hrvata, te formiranje vlasti "bez hrvatskog izbornog legitimiteta", čim se, kako je kazao, negira konstitutivnost kao natkrovljujuće načelo Ustava BiH.

- Sada se nastavlja grubim pokušajem ograničavanja slobode vjeroispovijesti i narušavanja autonomije Katoličke crkve u njenom saverenom području, čime se jasno krše odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima, konkretno Član 9. "Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti” i Članak 10. o "Slobodi izražavanja” navodi se u Ljubićevom pismu.

Austriji, koja je zabranila održavanje mise za žrtve iz Bleiburga, Ljubić nije prigovorio za "kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima", ali se obrušio na dio političkog, medijskog i intelektualnog Sarajeva, koje je opisao kao recidive totalitarizma.

Nakon što je objasnio da je sporno protiviti se rehabilitaciji ustašstva, Ljubić je osjetio potrebu da podsjeti kako Evropa obilježava Dan pobjede nad fašizmom, kada su, kako je kazao, zbačeni okovi fašističkog totalitarizma.

- Hrvatski narod odbacuje sve fašističke i komunističke ideologije i njihove savremene pojavne oblike, s kojima se suočavamo i ovih dana, kada se nama Hrvatima katolicima, ali ne samo katolicima, pokušava braniti i pomoliti za stotine hiljada pobijenih nedužnih civila, i vojnika bez suđenja i bez obilježenog groba – napisao je Ljubić.

Podsjetio je da nevladina organizacija HNS stoji iza organizacije mise u Sarajevo kao jedan od pokrovitelja, a otvoreno pismo je zaključio konstatacijom da su "legitimni hrvatski politički predstavnici" zapravo "predvodnici evropskih integracija".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.