open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Božiću i Hastoru ukupno šest i po godina za planiranje terorističkog napada
Oni su planirali i pripremali napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog Kantona, navodi se u presudi
04.07.2019. u 12:45
get url
text

Državni sud je proglasio Maksima Božića i Edina Hastora krivim zbog planiranja da počine teroristički napad u Istočnom Sarajevu i Tuzli i osudio ih na ukupno šest i po godina zatvora.

Božić i Hastor su proglašeni krivim da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu s drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada.

Božiću je izrečena kazna od četiri godine, a Hastoru od dvije i po godina zatvora.

- Oni su planirali i pripremali napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog Kantona - navodi se u presudi.

Optužnica protiv Božica i Hastora podignuta je u julu 2018. godine, a optuženi su negirali krivicu mjesec dana kasnije.

Nakon godinu suđenja, u završnim riječima krajem juna ove godine, Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Božića i Hastora, dok su Odbrane predložile da se obojica oslobode krivice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.