open-navfaktor-logo
search
Katedrala Srca Isusova
Božićna misa u Sarajevu: Vršenje milosrđa prema ljudima Bogu je najdraži način našeg djelovanja
U sarajevskoj katedrali "Srca Isusova" u nedjelju je održana sveta misa povodom Božića koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolit monsinjor Tomo Vukšić.
25.12.2022. u 12:25
get url
text

Misi povodom najvećeg katoličkog praznika Božića prisustvovao je veći broj vjernika u odnosu na prethodne dvije godine kada je broj bio ograničen zbog pandemije koronavirusa.

Nadbiskup Vukšić je pozdravio vjernike i pozvao ih "da priznaju svoju grešnost te mole Boga za smilovanje" kako bi dostojno proslavili Božić.

- Kršćanski vjernici se svake godine s radošću spremaju svečano proslaviti svetkovinu Božića. To je blagdan koji donosi i širi radost pa se zbog toga kršćanima često pridružuju čak i oni koji se ne prepoznaju pod kršćanskim imenom. Načini tih proslava često su spojeni s dugim duhovnim tradicijama, koje sve te običaje čuvaju od zaborava i zahtijevaju da slava Božića bude ponavljana. U tom nizu otkrivanja značenja Božića, vjernici se trude, osim sjećanja na Isusovo rođenje, prepoznati kao savremenu barem još neku od poruka ove svetkovine i, nasljeđujući Isusov primjer, aktuelizirati je - istakao je monsinjor Vukšić.

FOTO: Fena

Ukazao je na veliki broj ljudskih nedaća i pozvao na milosrđe prema ljudima koji trebaju solidarnost i pomoć.

- Isus i danas traži svratište u svim trudnim ženama koje žele roditi, u gladnima, žednima, strancima, golima, bolesnima, nezaposlenima, beskućnicima, migrantima, žrtvama ratova i drugih oblika nasilja, prognanicima i sužnjima različitih vrsta zla. Kad god sa svojim potrebama kucaju na naša vrata, pa ih primimo i pomognemo koliko možemo, primili smo također Isusa i njemu pomogli. To je Isusov nauk! I obratno, ako ljude u potrebi, ne daj Bože, odbijemo, poslali smo poruku Isusu da za njega opet nema mjesta u našemu svratištu. Isus je Božije milosrđe prema nama uvjetovao našim milosrđem prema drugim ljudima - navodi se u božićnoj poruci vrhbosanskog nadbiskupa.

Poručio je da je "vršenje milosrđa prema ljudima Bogu najdraži način našeg djelovanja i postupanja prema drugima", posebno prema onima koji trebaju solidarnost i pomoć.

Svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim ostalim katoličkim vjernicima zaželio je sretan i blagoslovljen Božić i zajedno s njima svim ostalim sretnu 2023. godinu. Vjernici koji praznike slave po gregorijanskom kalendaru, danas obilježavaju Božić – praznik u kojem kršćani slave rođenje Isusa Krista. Ovaj porodični blagdan uglavnom se slavi u krugu porodice i najbližih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.