Subota, 25.06.2022.
FOTO: AA

Božićna misa u katedrali "Srca Isusova" u Sarajevu: Čovjek se udaljio od Boga i od samog sebe

U sarajevskoj katedrali "Srca Isusova" održana je sveta misa povodom Božića koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju nekoliko svećenika.

Misi povodom najvećeg katoličkog praznika Božića prisustvovao je ograničen broj vjernika zbog pandemije COVID-19. Kardinal Puljić je na samom početku svim katoličkim vjernicima čestitao Božić te pozvao ljude da budu bliži jedni drugima kako bi mijenjali svijet.

- Bog je ljubav i zato je obećao poslati misiju prosvjetitelja i Bog se objavljivao postepeno kroz historiju. Prvo je slao razne objave da bi čovjek shvatio božiju ljubav. Međutim, ljudska zaslijepljenost bila je dosta velika, tako da čovjek nije uvijek ni shvatio ni prihvatio Božiju poruku - kazao je Puljić vjernicima.

Istakao je da se čovjek udaljio od Boga i da se udaljio od samoga sebe.

- Koliko puta smo vidjeli da nema hrabrosti da se suočimo sa svojom istinom. Bog se približavao nama kao malo dijete da mu se radujemo i zaista tako Bog progovara. Eto, to je izvor radosti zašto se mi Bogu radujemo jer Bog govori jezikom ljubavi. Sveti Božić je prilika da prepoznamo šta je Bog za nas učinio. Obnovio je naše dostojanstvo. Božić je divna prilika da se preispitamo - rekao je kardinal Puljić.

Napomenuo je također da je pravi izvor radosti kada čovjek shvati da ga Bog voli jer to mu zaista daje pravi smisao života.

- Proživljavamo trenutno mnoge kušnje, ove zaraze, unijet je strah među ljude, nije to bezazleno. Zato poželimo da slaveći Božić shvatimo kako nam je vraćeno dostojanstvo. Želim da utjehu Božića ponesemo u svoje kuće, u svoje porodice i da to podijelimo i sa ljudima s kojima živimo. Neka u našim očima vide da zračimo radostima Božića. Tada život ima smisla - istakao je Puljić, te dodao:

"Želimo da postanemo bliži jedni drugima kako bi mijenjali ovaj svijet koji je zaražen ne samo koronom nego brojnim drugim otrovima u međuljudskim odnosima. Zato, zračimo ljepotom života."
 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh