- Srpske stranke, čiji odbornici participiraju u Skupštini općine Srebrenica, su pokrenule inicijativu o usvajanju rezolucije o stradanju Srba u Srebrenici u 20. vijeku. Ova inicijativa dolazi upravo pred 11. juli i nakon nedavnih presuda Ratku Mladiću, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, a sve kao pokušaj relativizacije sudskim presudama dokazanog genocida nad Bošnjacima. Mi Bošnjaci jesmo manjina u Skupštini općine Srebrenica, a zašto smo manjina postoje i razlozi. Ovo je nedopustiv pokušaj majorizacije Bošnjaka u mjestu u kojem je nad njima počinjen genocid - navedeno je u saopćenju.

VEZANI TEKST - Skupština usvojila "Rezoluciju o stradanju Srba u Srebrenici", Bošnjaci napustili sjednicu

Istaknuto je da, iako nisu htjeli, kako zbog nepravde tako i zbog spoznaje šta nas čeka, poslije izbora su ipak prihvatili mandate, zarad funkcionisanja lokalne zajednice.

- Vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu za sve na šta smo glasno i na sve načine ukazivali… - naglasili su.

Pozvali su OHR i sve druge nadležne institucije da se konačno donese/nametne Zakon o negiranju genocida u Srebrenici, kako bi se konačno zaustavilo negiranje, relativiziranje i trijumfalizacija genocida.

- Pozivamo političke subjekte, međunarodne predstavnike, OHR, EU, ambasadore Kvinte da se, kroz izmjene Izbornog zakona, Srebrenica tretira na poseban način, a koji će spriječiti preglasavanje, diskriminaciju i vratiti minimum pravde gradu u kojem je počinjen genocid - stoji u saopćenju.