Kako podsjećajU, od implementacije izbornih rezultata do danas HDZ-ovi vijećnici odbijaju uvrstiti ovu tačku na dnevni red, tako da umjesto predsjednika Vijećem rukovodi potpredsjednik koji, suprotno svim normativnim aktima, dolazi iz istog naroda kao i načelnik Općine.

Četiri godine Stocem su upravljali HDZ-ov načelnik i HDZ-ov potpredsjednik Vijeća.

Bošnjački vijećnici danas su, nakon što je odbijen prijedlog za da se u dnevni red uvrsti odluka o imenovanju Esada Omanića za predsjedavajućeg Vijeća, u znak protesta napustili sjednicu.

- Na jučerašnjem zasjedanju Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine HDZ je izvojevao proglašenje Stoca gradom uprkos uzurpaciji prava Bošnjaka koja traje decenijama. Više od godine bezuspješno pokušavamo da Vijeće imenuje predsjedavajućeg. Očigledno je da se ovdje radi o potpunom i beskrupuloznom ignorisanju prava Bošnjaka u svim segmentima društvenog djelovanja. Od sedam javnih preduzeća nijedan direktor nije Bošnjak. Također uzurpirane su nadležnosti nad nacionalnim spomenicima, poput Starog grada sa megalomanskim križem i "križnim putem", javna rasvjeta, infrastrukturni projekti, asfaltiranje, komunalne aktivnosti, sve je u službi isključivo hrvatskih interesa - ističu iz Kluba Bošnjaka OV Stolac.

Inače na sjednici koju je zakazao potpredsjednik OV Stolac danas je trebao biti usvojen budžet za 2022. godinu.