open-navfaktor-logo
search
Srednjobosanski kanton
Bošnjački srednjoškolci nisu dobrodošli u Kiseljak?!
Gorući problem za djecu koja bi već u ponedjeljak trebala sjesti u školske klupe
30.08.2018. u 20:32
get url
text

U Travniku je danas održana redovna sjednica Vlade SBK na kojoj se kao dopunska tačka na dnevnom redu našlo pitanje iznalaženja prostorija za izvođenje nastave za učenike koji nastavu pohađaju u tzv. isturenim odjeljenjima Srednje mješovite škole "Zijah Dizdarević" iz Fojnice.

Naime, do sada se nastava izvodila u prostorijama OŠ "Kiseljak 1", međutim to ove godine zbog prelaska sa osmogodišnjeg na devetogodišnji sistem obrazovanja nije moguće.

- Povećan je broj odjeljenja, kod nas su djeca raspoređena u šesnaest odjeljenja, srednja škola ima šest odjeljenja i zaista ovdje nije moguće realizovati nastavu za sve - pojašnjava direktor OŠ "Kiseljak 1" Nermin Merhemić.

Kako kaže, oni su o tome na na vrijeme obavijestili SMŠ "Zijah Dizdarević“ i nadležno ministarstvo, ali rješenja još nema.

- Ukoliko ga nadležni ne pronađu, mi ćemo, Kiseljačani, preuzeti to na sebe ali nećemo dozvoliti da naša djeca ispaštaju - kaže direktor Merhemić.

Kako bi na najbolji mogući način riješili nastali problem iz SMŠ "Zijah Dizdarević" Fojnica su Ministarstvu obrazovanja, nauke i kulture poslali, kako kažu, tri prijedloga od kojih se dva odnose na ustupanje prostorija od škola koje program izvode po hrvatskom planu i programu, a treći, najprihvatljivi, bio je prijedlog o iznajmljivanju privatnog prostora pod zakup.

- Od maja mjeseca pokušavamo da riješimo ovaj problem jer ni djeca ni njihovi roditelji ne prihvataju prijedlog da iz Kiseljaka na dislociranu nastavu idu u Bilalovac ili Fojnicu - kaže za portal Novum.ba Merima Sijarić, direktorica SMŠ "Zijah Dizdarević" Fojnica.

Međutim, njihovi prijedlozi na današnjem zasijedanju Vlade nisu naišli na odobravanje, te je ovaj problem postao gorući za djecu koja bi već u ponedjeljak trebala sjesti u školske klupe.

- Iako je SMŠ "Zijah Dizdarević" davno dostavila prijedloge, nadležno ministarstvo nije učinilo ništa da riješi ovaj problem i danas, na sjednici Vlade nisu prihvaćeni ti zahtjevi tako da djeca od ponedjeljka, njih 120, ostaje na ulici - kaže Tahir Lendo, premijer SBK, te naglašava da je zatraženo od ministrice da hitno nađe rješenje ovog problema.

Novinari su kontaktirali i nadležnu ministricu Katicu Čerkez, koja je kazala kako se upravo nalazi u Kiseljaku i da obilazi predloženi prostor za iznajmljivanje.

- Nakon obilaska ovog prostora i nakon što razgovaram sa direktoricom SMŠ "Zijah Dizdarević", sutra ću vjerovatno imati više informacija o ovome. U svakom slučaju imat ćemo rješenje, ako ne do ponedjeljka onda za sedam dana sigurno - kaže ministrica Čerkez.

A danas je na Vladi najglasnije protiv iznalaženja ikakvog rješenja bio ministar HDZ-a iz Kiseljaka Zoran Marković koji očito zastupa stavove svoje stranke da bošnjački srednjoškolci nisu dobro došli u Kiseljak i da za njihovo obrazovanje nema prostora ni mjesta u ovom gradu, piše ovaj portal.

Ministar Marković je novinarima kazao kako nije ni za ni protiv predloženih rješenja, ali smatra da je bespotrebano izdvajati novac za neki prostor a prostora u školama ima dovoljno.

- U školi u Brestovsku/Bilalovcu ima dovoljno prostora za izvođenje nastave za ta odjeljenja srednje škole a svakako većina djece nije iz Kiseljaka. Mjesta za učenike ima u kiseljačkim školama koje izvode nastavu po hrvatskom planu i programu - kaže Marković.

A prostora za izvođenje nastave u Kiseljaku itekako ima, dvije srednje škole nastavu izvode po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. Nastava se izvodi u zgradi za čiju su izgradnju novac izdvajali i Bošnjaci i Hrvati.

- Smatram da je manja šteta koju će budžet pretrpiti kroz neke naknade za kirije nego daljne narušavanje međureligijskih odnosa u Kiseljaku do kojih će dovesti neiznalaženje rješenja - kaže Elvedin Mušanović, zastupnik SDA u Skupštini SBK. Također smatra da su prijedlozi o tome da učenici na nastavu idu van Kiseljaka nekokrektni i neprimjereni bez obzira od koga dolazili.

Na kraju se postavlja pitanje, zbog čega je došlo do ovoga, da li na ovakav način neko želi ukinuti srednju školu po bosanskom planu i programu u Kiseljaku i natjerati bošnjačku djecu da uče hrvatski jezik i povijest Republike Hrvatske ili žele osigurati dovoljan fond sati za svoje kadrove.

Još samo tri dana je ostalo do početka nove školske godine. Da li će bošnjačka djeca u ovom malom gradu u srcu Bosne u ponedjeljak u školske klupe ili na vrata ministra Markovića i drugih odgovornih, ostaje da se vidi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.