open-navfaktor-logo
search
Filozofija i duhovnost
Bošnjački institut: Svjetski filozof i teolog daje lako razumljive odgovore na najteža životna pitanja
Na predavanjima profesor Radiša Antić pokušava da nam približi relevantne odgovore na esencijalna pitanja ljudskog postojanja i smisla života
07.11.2019. u 16:33
get url
text

"Zar može čovjek tako potpuno uspavati svoju savjest? Zar može prekinuti misao , kao konac, i zabraniti sebi razmišljanje o posljedicama, ne želeći da zna za njih? Eto, izgleda da može. Nagon nas brani potpunim zaboravom, da bi nas spasao od mučenja zbog odgovornosti…" (Meša Selimović).

U Bošnjačkom Institutu (fondacija Adila Zulfikarpašića) od 12. do 16.11.2019. će se održati serija filozofsko-teoloških predavanja na aktuelne teme i elementarno važna pitanja koja smo, htjeli ili ne htjeli, morali postaviti makar jednom u svojim životima. Serijal predavanja prof. dr Radiše Antića, teologa i filozofa, pod nazivom "U potrazi za smislom" održava se u sali Bošnjačkog instituta u periodu od 12. do 16.11.2019. u 19:00 sati. Ulaz je slobodan.

Na predavanjima profesor Radiša Antić pokušava da nam približi relevantne odgovore na esencijalna pitanja ljudskog postojanja i smisla života, koja su predmet promišljanja mnogih filozofa, ali i cijelog ljudskog roda, milenijumima unazad na temu porijekla univerzuma i života, postojanju višeg Bića, ljudskoj patnji i smrti. Budimo dio ovih akademskih promišljanja koje će nam pomoći da zauzmemo pravilne stavove ne samo prema ovozemaljskim kategorijama opštih ljudskih vrijednosti već i neprolaznih, vječnih principa porijeklom u Bogu.

Ko smo to mi i zašto uspavljujemo savjest, prekidamo misli, branimo razmišljanju o odgovornosti prema smislu odnosno, posljedicama i šaljemo u beskrajni ambis zaborava? Da li smo se prepoznali? Jeste, to smo MI! Prekinimo tu agoniju već danas da ne bi bila dio naše budućnosti! Probudimo našu savjest, nastavimo razmišljati, ne dižimo ruke u znak predaje pred oružjem zaborava. Unutrašnja patnja i potraga za smislom neće iščeznuti ili se poroditi sama od sebe; ona mora biti dio napornog promišljanja i bespoštedne borbe sa titanima filozofije beznađa, borbe da preživimo danas i čekanja da neko drugi pronađe solomonsko rješenje kojem bi se tek onako, olako priklonili…

"U potrazi za smislom" je serijal predavanja koji profesor Antić drži godinama unazad po cijelom svijetu, u Americi, Australiji, Rusiji, Kanadi i Evropi. Teološki fakultet završio je u (Collonges-sous-Salève), u Francuskoj. Potom je studije nastavio u Velikoj Britaniji, gdje je na (Newbold College) stekao zvanje magistra teologije. Konačno, na uglednom (Univerzitetu Andrews), u SAD, odbranio je doktorsku tezu iz oblasti filozofije i teologije te je radio kao redovni i gostujući profesor diljem evropskih univerziteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.