open-navfaktor-logo
search
Reagirao i Salkić
Bošnjaci u Zvorniku uznemireni: Zbog čega policija RS-a saslušava bivše pripadnike Armije RBiH
Posljednjih nekoliko mjeseci u Zvorniku inspektori PU Zvornik, a po nalogu MUP-a RS-a, pozivaju na informativne razgovore bivše pripadnike Armije RBiH i ispituju ih o njihovim saznanjima o navodnim granatiranjima ovog grada i okolnih srpskih sela tokom rata. 
22.04.2021. u 10:52
get url
text

Za potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska Ramiza Salkića ovakvo postupanje prema Bošnjacima koji su se vratili nakon progona, ubistava da žive u svojim prijeratnim domovima, samo je nastavak kontinuiranog pritiska aktuelne vlasti. 

- Bošnjaci u bh. entitetu RS su u kontinuitetu svakodnevno pod nekom vrstom pritiska kojeg produkuje aktuelna vlast sa ciljem stvaranja ambijenta do ovo nije prostor za dugoročno planiranje života i opstanka Bošnjaka ovdje. Pritisak koji je prisutan unazad nekoliko mjeseci u Zvorniku gdje se bivši pripadnici ARBiH pozivaju da daju izjave o različitim situacijama dokaz su tog ambijenta. Pravosudni, istražni organi u ovom entitetu nikad se nisu bavile pitanjem logora Liplje, silovanja grupe Bošnjakinja u mjestu Snagovo, zločine nad bosnjacim Diviča, logor u Čalopeku, zločin na Bijelom potoku odvođenje oko 700 muškaraca Bošnjaka, zločine u gradu Zvorniku koji su se dešavali pred kamerama, zločine u Šepku i mnogim drugim mjestima koji su bez ikakve sumnje počinjeni u ovom gradu nad Bošnjacima 1992. godine u sklopu genocidne namjere potpune eliminacije Bošnjaka sa teritorije grada Zvornika - navodi Salkić u izjavi za Faktor. 

Podsjeća ni da se nikad nisu bavili pitanjem ko je porušio sve džamije u Zvorniku u okviru organiziranog kulturocida o pokušaja zatiranja svakog traga o životu i postojanju Bošnjaka na teritoriji grada Zvornika.

- Svaki ovakav poziv Bošnjaku, da se odazove u Policijsku stanicu u Zvorniku ili bilo gdje drugo je pritisak na one koji su preživjeli zločine iz perioda 1992-1995. Ovakvi pozivi podsjećaju mnoge na neosnovano privođenje Bošnjaka u policiju i podsjeća na ono šta se dešavalo mnogim Bošnjacima koji su privođeni na informativne razgovore 1992. godine. Bošnjaci uvijek imaju u vidu zvanične presude međunarodnih sudova da su dijelovi policije bosanskih Srba osuđeni da su počinili genocide nad Bošnjacima sigurne zone UN Srebrenica. Mnogi od pozvanih i sami su boravili u sigurnoj zoni UN Srebrenica i preživjeli su put od Srebrenice do slobodne teritorije. Danas u policiji entiteta RS još  ima onih koji su na neki način učestovali u operacij činjenja ili obezbjeđivanja sigurnog okruženja za činjenje genocida - naglašava on. 

VEZANI TEKST - Povratnici u Bratunac dobijaju pozive za saslušanja: Među pozvanima i čovjek koji je 1992. imao 16 godina

Upravo su u Zvorniku, ističe Salkić, organizirana masovna streljanja stanovnika sigurne zone UN Srebrenica i upravo su u Zvorniku otkrivene 104 masovne grobnice u kojima su pronađeni posmrtni ostaci više hiljada ubijenih Bošnjaka.

- Dakle, ovo je više od običnog pozivanja na informativni razgovor i davanja izjava bez ikakve sumnje. Proces pokušaja izjednačavanja odgovornosti i pravljenja ravnoteže među osuđenima ili osumnjičenima za ratne zločine je u toku i on se pokušava na najgrublji način provoditi nad onima koji su upravo preživjeli najteže zločine. Vjerovatno su oni krivi što su preživjeli stravične zločine u Zvorniku 1992. godine i genocide kao završnu fazu svih zločina u podrinju i Bosni i Hercegovini - zaključuje Salkić. 

I u februaru prošle godine, po istom scenariju, MUP Republike Srpske slao je pozive bivšim pripadnicima Armije RBiH koji žive u Zvorniku,  za ispitivanje o navodnom ratnom zločinu počinjenom 1992. godine na području Glođanskog brda. MUP RS-a tada je tvrdio da ne saslušavaju samo Bošnjake.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.