open-navfaktor-logo
search
Dijaspora
Bošnjaci u Veroni kupuju svoje vlastite džematske prostorije
Bošnjačka dijasporalna zajednica širom svijeta u posljednjih nekoliko godina bilježi porast izgradnje i kupovine vlastitih nekretnina, koje im u velikoj mjeri olakšavaju aktivnosti koje reliziraju. 
28.04.2021. u 10:05
get url
text

Među njima je i zajednica Bošnjaka u Italiji, koja je u ramazanskim danima krenula u jedan izuzetno značajan projekat. Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji, Nermin Fazlagić, ističe da je ovo značajan poduhvat za jednu od najmlađih bošnjačkih dijasporalnih zajednica.

- U veoma kratkom vremenu, u toku jedne zdravstvene i ekonomske krize, iz Italije pristižu samo lijepe vijesti: džemat Biella će ubrzo uknjižiti prostorije na svoj džemat, koje će ujedno biti i prostorije sjedišta IZBI na državnom nivou. Ahmed ef. Tabaković je došao u Italiju kao prvi imam koji je službeno priznat kao vjerski službenik od države Italije u džemat Ital-Bosna i napokon, moja Verona je krenula u realizaciju projekta za koji smo čekali dugi niz godina - kupovina džematskih prostorija. Početni kapital je osiguran već na prvom sastanku i sada će akcija za prikupljanje ostatka novca trajati sve do 31. maja - istakao je Fazlagić, dodajući da je teško opisati osjećaj koji ova vijest budi među Bošnjacima Italije. 

Dodaje da je realiziranje ovog projekta izuzetno bitno jer ima za cilj motivisanje drugih Bošnjaka u Italiji da se odluče za sličan poduhvat u cilju općeg jačanja Bošnjaka u Italiji.

- Molim sve dobre ljude da nam u ovom mubarek mjesecu ramazanu pomognu da udarimo temelje jednog vakufa koji će u Veroni, sve do sudnjega dana, biti izvor hajrata i sevapa - naglasio je Fazlagić.

Ahmed ef. Tabaković, v.d. glavnog imama Italije i imam džemata Ital-Bosna, koji je nedavno došao u Italiju, napominje da bi realiziranjem ovog projekta Bošnjaci dobili značajan objekat u jednoj svjetskoj metropoli kao što je Verona.

- Kupovina prostorija džemata Nur u Veroni predstavlja veliki iskorak očuvanju vjerskog identiteta naših ljudi. Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji bi realizacijom ovog projekta uknjižila i drugi objekat u nešto malo više od godinu dana. Još primamljivija činjenica jeste da bismo imali naš objekat u jednoj od evropskih metropola što bi zasigurno doprinijelo boljoj promociji i predstavljanju naše zajednice u Italiji - smatra Tabaković.

Ramiz Hozanović, član odbora Islamske zajednice Bošnjaka Italije i blagajnik džemata Nur, smatra da Bošnjaci postaju prepoznatljiv faktor u Italiji, te da je njihova obaveza da i na ovaj način čuvaju identitet i bošnjačku tradiciju.

- U ovim vrememima je jako bitno da naše džematlije imaju neko mjesto gdje mogu obavljati svoje vjerske obaveze. Imat ćemo  svoj centar okupljanja i međusobne komunikacije. Naše mlađe naraštaje ćemo učiti svojoj vjeri kulturi i tradiciji jer samo tako možemo sačuvati svoj identitet - zaključio je Hozanović, saopćilo je Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore.
.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.