open-navfaktor-logo
search
Louisville
Bošnjaci u Americi imaju novu džamiju: U prelijepo zdanje uloženo 1,7 miliona dolara
Džamija Kewser ima ukupnu površinu od 900 kvadrata sa prelijepim prostorom za klanjanje na prvom spratu, bibliotekom, muškom i ženskom abdesthanom...
02.10.2019. u 17:24
get url
text

Bošnjaci iz Louisvillea, savezna država Kentucky radosno i sa velikim iščekivanjem dočekali su otvaranje prelijepe džamije, objavila je danas na svojoj internetskoj stranici Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike. Glavnoj svečanosti otvaranja prisustvovalo je oko 1.700 vjernika. 

Bošnjačko- američki islamski centar je osnovan 20. maja 2001. godine kao odgovor na potrebu Bošnjaka za svakodnevnim vjerskim i kulturnim životom u ovome gradu prema islamskim proposima koje prakticiraju Bošnjaci u domovini. U decembru 2004. godine, novčanim prilozima i marljivim zalaganjem odbora i članova zajednice uspješno je okončana kupovina jednog starijeg objekta koji je renoviran i adaptiran u džamiju sa munarom. 

Džamija je useljena u oktobru 2005. g., a zvanično otvorena u septembru 2006. Ukupna cijena projekta iznosila je oko 200,000 dolara. Zbog sve većih zahtjeva i potreba vjerskog i kulturnog života ideja o pravljenju nove džamije na temeljima stare našla se kao novi izazov za upravni odbor i džemat. Odluka o izgradnji nove džamije ozvaničena je u martu 2012. g., i odmah se pristupilo prikupljanju sredstava tako da je kroz brojna donatorska sijela i večere u toku od četiri godine prikupljeno  dovoljno sredtava za početak gradnje u oktobru 2016. 

{$galerijaFotografija}

Uz velikodušne novčane priloge uglavnom Bošnjaka grada Louisville i šire, te ličnim radom i zalaganjem  tokom gradnje kako članova odbora tako i dzematlija, izgradja džamije je dovedena do kraja u drugoj polovici  aprila 2019. g. Ukupna cijena projekta iznosila je 1,7 miliona dolara.

Džamija Kewser ima ukupnu površinu od 900 kvadrata sa prelijepim prostorom za klanjanje na prvom spratu, bibliotekom, muškom i ženskom abdesthanom, odvojenim WC-ima i dodatnim kancelarijama. U prizemlju se nalaze sala za učionice gdje se ordžavaju mektebska nastava i druge islamske i kulturne aktivnosti, kuhinja kao i sala za svečane večere i iftare.  Unutrašnjost džamije, na oba sprata, ukrašena je ručno ispisanim ajetima iz Kur’ana lijepom kaligrafijom na zidovima, a sve prostorije su opremljene sa savremenimm audio video opremom.  

- Sa izgradnjom ove džamije naš upravni odbor zajedno sa džematlijama ima čvrstu viziju, uz Allahovu pomoć, da intenzivira, obogati i unaprijedi vjerski i kulturni rad naše bošnjačke zajednice.Molimo Allaha dž. š. da ova džamija bude svjetlo i simbol jedinstva našeg naroda i svih muslimana u ovom gradu a i šire. Molimo Ga da učvrsti i uveća naš džemat i da budemo korisni svima muslimanima I dobrim ljudima - poručili su iz Upravnog odbora džamije "Kewser" u Louisville-u. 

Džamija Amerika
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.