open-navfaktor-logo
search
Selektor BiH
Bosnić: Dobili najtežu grupu, ali na EP-u nema lakih protivnika
Najbolji košarkaši Bosne i Hercegovine danas su na žrijebu u Berlinu saznali protivnike u grupi Evropskog prvenstva koje će biti održano 2022. godine u nekoliko evropskih država. 
29.04.2021. u 15:06
get url
text

Voljom žrijeba BiH je svrstana u grupu B zajedno sa selekcijama Francuske, Slovenije, Njemačke, Litvanije i Mađarske.

Žrijeb je pratio i selektor BiH Vedran Bosnić, koji se složio da reprezentacija BiH nije imala sreće u žrijebu, te da je dobila najtežu grupu. 

- Definitnivno smo dobili najtežu grupu, svi protivnici su jaki. Vidjet ćemo u kakvim će sastavima nastupiti, ali uglavnom je riječ o selekcijama s bogatom tradicijom. Slovenija je aktuelni prvak Evrope, a Francuska je bila prije njih - kazao je Bosnić za Fenu.

Selektor je naglasio da se ipak ne obazire mnogo na težinu grupe, jer, kako je kazao, ishod nastupa selekcije BiH na smotri najboljih ekipa starog kontinenta većinom će zavisiti od bh. košarkaša, njihovog pristupa utakmicama, fizičkoj spremi i drugim faktorima koji utiču na ishod ovakvih turnira.

- Sve su grupe teške jer lakih protivnika na Evropskom prvenstvu nema. Mi smo izborili nastup na EP-u na lijep način i to je pouka našim košarkašima da je sve moguće ako se pristupi na odgovarajući način. Zbog toga ne želim mnogo razmišljati o našim protivnicima, već ćemo se bazirati na sebe, pripreme našeg tima, zdravstveno i fizičko stanje igrača da budemo konkurentniji i jači, te da se najbolje pripremimo i motivišemo za nadolazeće izazove - objasnio je Bosnić. 

Vjeruje da će sve selekcije na ovom takmičenju nastupiti u najjačim sastavima i očekuje da će se i najbolji igrači BiH odazvati pozivu. 

Reprezentacija bi se mogla okupiti u junu, ali Bosnić to ne može potvrditi zbog situacije s pandemijom koronavirusa. Ako se to ne desi, naredno okupljanje najboljih bh. košarkaša trebalo bi se dogoditi pred početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u novembru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.