Na ovaj način osigurano je da se u potpunosti može koristiti puni kapacitet novootvorenog pogona, u čiju izgradnju je investirano 50 miliona KM, a čiji maksimalan godišnji obim proizvodnje je 34 miliona pakovanja tečnih i polučvrstih formi lijekova, što je petostruko povećanje u odnosu na dosadašnje kapacitete.

Uspješnim certificiranjem novog pogona, cjelokupan proizvodni proces u Bosnalijeku usklađen je sa pravilima i smjernicama EU GMP, što znači da su ispunjeni uslovi da se svi proizvodi mogu plasirati na tržište Evropske unije.

Ovim je praktično zaokružen jedan značajan razvojni ciklus u kompaniji, s obzirom da od ranije Bosnalijek posjeduje slične certifikate koji mu osiguravaju izvoz na tržište zemalja na čak tri kontinenta. 

Direktor društva Nedim Uzunović ističe kako će nakon dobijanja ovog certifikata veoma brzo uslijediti i prvi konkretni poslovi na tržištu Evropske unije, što će osigurati daljnju ekspanziju izvoza i razvoja kompanije, te otvaranje novih radnih mjesta. 

- Dobijanjem ovog certifikata još jednom je potvrđeno kako su svi procesi unutar naše kompanije usklađeni sa najboljim svjetskim praksama i normama, te kako su svi naši proizvodi vrhunskog kvaliteta. Naš glavni prioritet jeste ispunjenje najviših očekivanja korisnika naših proizvoda, što osiguravamo kroz proizvodnju lijekova visoke efikasnosti, sigurnosti i kvaliteta, a što se još jednom potvrdilo dobijanjem ovog certifikata. Naše strateško opredjeljenje jeste da otvaramo nova izvozna tržišta i sada smo stvorili sve preduvjete neophodne za izvoz u sve države Evropske unije i kada su u pitanju vlastiti proizvodi, ali i kada je u pitanju ugovorna proizvodnja i saradnja sa velikim svjetskim farmaceutskim kompanijama. Ponosni smo što je Bosnalijek jedan od vodećih izvoznika u BiH, a kada je u pitanju proizvodnja lijekova i najveći. Iznos od pola milijarde maraka vrijednog izvoza u proteklih pet godina, uz kontinuiran rast vrijednosti izvoza svake godine, to najbolje oslikava - rekao je Uzunović.

Nakon uspješnog dobijanja EU GMP certifikata Bosnalijeku širom su otvorena vrata i za pokretanje postupka dobijanja potrebnih saglasnosti od američkog FDA-a, a na osnovu dogovora o međusobnom priznavanju inspekcija proizvodnih pogona humanih lijekova između USA I EU, čime bi se stekli formalni uvjeti za izvoz, ne samo u Sjedinjene Američke Države, već sve države u svijetu.