open-navfaktor-logo
search
Smanjen izvoz
Bosna i Hercegovina uvezla 483 tone kafe više nego 2020. godine
Bosna i Hercegovina je za pet mjeseci 2021. godine uvezla oko 483 tone kafe više nego 2020. godine u istom periodu.
18.06.2021. u 13:58
get url
text

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za pet mjeseci ove godine za kafu iz uvoza utrošeno je više od 32 miliona maraka, dok je u istom periodu prošle godine kafu iz uvoza BiH platila oko 33 miliona maraka.

- Najviše sirovine za jedan od najpopularnijih napitaka među stanovništvom BiH stiže iz Slovenije, Hrvatske i Italije, kazali su iz UIO BiH, pišu Nezavisne novine.

Dodaju da je, što se tiče izvoza ove godine, BiH izvezala 551 kilograme manje nego prošle godine za prvih pet mjeseci.

- Najviše kafe izvezeno je u Sjedinjene Američke Države, Hrvatsku, Veliku Britaniju i Australiju, dodaju iz UIO BiH.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, ističe da je povećanje uvoza uzrokovano većim obimom rada ugostiteljstva u ovom periodu 2021. u odnosu na 2020. godinu.

- Iako je bilo ograničenog zatvaranja u određenim područjima, to nije bilo potpuno i jednako svugdje - kazao je Gavran

Što se tiče pada izvoza, on dodaje da je riječ o tržištima na kojima je, suprotno našem području, bilo manje tražnje i potrošnje kafe.

- Ili je došlo do pada cijene i pojačane konkurencije iz drugih izvora. Teško je biti konkurentan u međunarodnoj trgovini kafom bez jakih vlastitih brendova i vlastitih izbora sirove kafe - kazao je Gavran.

Dodaje da bi se stavljanjem BiH na listu Amazona za domaće proizvođače kafe eventualno mogao otvoriti kanal putem kojeg bi domaću kafu plasirali kupcima iz dijaspore lakše nego do sada, ovisno o troškovima dostave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.