open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Bosna i Hercegovina odabrana za jedini evropski rally ove godine
Nevladina organizacija Next Horizon iz Sarajeva je partner u ovom projektu, gdje će 150 vozača iz cijelog svijeta na svojim dvotočkašima od 18. do 20. juna imati priliku obići bh. planine, rijeke, sela te doživjeti nezaboravno trodnevno iskustvo
14.06.2019. u 14:09
get url
text
Nezaboravno iskustvo enduro vožnje po BiH

KTM Adventure Rally za 2019. godinu odabrao je BiH za jedini evropski rally. Svake godine KTM, inače vodeća svjetska kompanija u proizvodnji i prodaji motora, organizira šest rallyja.

Nevladina organizacija Next Horizon iz Sarajeva je partner u ovom projektu, gdje će 150 vozača iz cijelog svijeta na svojim dvotočkašima od 18. do 20. juna imati priliku obići bh. planine, rijeke, sela te doživjeti nezaboravno trodnevno iskustvo.

Kako kažu iz Next Horizona, veliko je zadovoljstvo i čast kada jedna ozbiljna organizacija poput KTM, prepozna prirodne potencijale naše zemlje i odabere od svih zemalja upravo BiH za rally.

- Kada su nas kontaktirali, željeli su doživjeti nezaboravno iskustvo enduro vožnje po BiH. Predložili smo im rute, olimpijske planine, predivne dijelove Zelengore, Visočice, Lukomira, kanjon Rakitnice, koje će obilaziti tri dana, gdje je planirano svaki dan da predju 150-250 km na svojim motorima. Ovo je ujedno prilika da pokažemo kakvu prirodu imamo, na koju zaista trebamo biti ponosni- ističe Armin Karadža iz Next Horizona.


Kako ističu u KTM-u, na Adventure Rallyju svi vozači koji se prijave otkriju pravo značenje avanture i šta to znači prihvatiti KTM duh. Svake godine održava se šest relija, na šest različitih mjesta: Evropa, Australija, Novi Zeland, Južna Afrika, Kanada i SAD. T ujedno predstavlja šest različitih testova karaktera i vještina.

- Bosna i Hercegovina je odabrana za jedini evropski rally ove godine, upravo zbog nevjerovatne prirode, izazovnih staza usred impresivnog pejzaža prekrasnih planina, dubokih kanjona, ledeno hladnih planinskih jezera i rijeka. Kada smo stupili u kontakt sa Next Horizonom, koji imaju iskustva kada je enduro sport u pitanju predložili su nam rute, došli smo u obilazak i ostali smo zatečeni. Nije bilo dileme, BiH je naš slijedeći rally- naglašava Andreas Maier iz KTM-a.

Ove godine, učešće na rallyju potvrdio je Chris Birch - osam puta novozelandski Enduro šampion, trostruki pobjednik Roof of Africa i 2010. Red Bull Romaniacs laureat.

Pridružit će mu se i Laia Sanz, 32-godišnja vozačica iz Španije, koju zovu i kraljicom pustinje, koja ima više motociklističkih titula od gotovo svih muških kolega iz Dakara.

Osvojila je žensko Svjetsko prvenstvo 13 puta, Evropsko prvenstvo 10 puta. Bilježi devet impresivnih Dakar nastupa - uključujući i deveto mjesto u ukupnom rezultatu 2015. što predstavlja najveće žensko dostignuće u istoriji rallyja.

Nakon KTM ADVENTURE RALLY-ja, u organizaciji Next Horizona, planirana je Hard enduro trka Days of Revenge na Bjelašnici od 21.do 23. juna. Po šesti put, svoje vještine odmjerit će najbolji enduro vozači iz BiH i regije.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.