open-navfaktor-logo
search
Rast
Bosna i Hercegovina je od 2018. godine zabilježila povećanje broja žena na menadžerskim pozicijama od 4,5 posto
Proteklih nekoliko godina - uveliko i zahvaljujući pandemiji koronavirusa - mnoge su kompanije bile primorane preispitati prihvaćene obrasce. Tradicionalni modeli poslovanja zamijenjeni su fleksibilnijim strukturama rada, a povećana rodna raznolikost na upravljačkim nivoima kompanija nudi mnoge komercijalne prednosti.
07.03.2023. u 17:06
get url
text

Aktuelno istraživanje kompanije Dun & Bradstreet pod nazivom "Žene u poslovanju 2023." ukazuje na stalan trend smanjenja broja kompanija koja zapošljavaju isključivo muškarce na rukovodećim položajima tokom posljednjih pet godina, i to za većinu država obuhvaćenih istraživanjem – u globalu, Bosna i Hercegovina je od 2018. godine zabilježila povećanje broja žena na vodećim pozicijama od 4,5 posto u svim raspodjelama.

Uz pregled položaja žena na rukovodećim položajima u SAD-u i 16 evropskih zemalja kod kojeg su uzete u obzir isključivo stope rasta izražene kao postotak, analiziran je i udio žena na upravljačkim položajima u odnosu na veličinu kompanije, 10 vodećih industrija s najvećim udjelom žena na menadžerskim položajima, privredni razvoj, kao što su rast kompanija i razvoj zaposlenika, te odnos prema pitanjima koja se odnose na okolišne, društvene i upravljačke faktore.

U ovom trenutku trend je takav da je u 80 posto kompanija koje su ispitane u Bosni i Hercegovini postavljeno isključivo muško rukovodstvo, dakle još uvijek značajno nadmašuje isključivo ženski menadžment.

- Protekle su tri godine na neki način pridonijele novim načinima razmišljanja. Svjedočimo rastu fleksibilnijih modela rada, u skladu sa zahtjevima mlađih generacija, a i pandemija je doprinijela rastu povjerenja u tu fleksibilnost. U tom kontekstu otvaraju se nove prilike za žene da zauzmu rukovodeće položaje - izjavila je Susan McKay, glavna direktorica za marketing za međunarodno tržište u Dun & Bradstreet-u.

"Nastavit ćemo pratiti razvoj promjena koje su utvrđene istraživanjem."

Kada analiziramo kompanije sa ženskim menadžmentom (gdje su više od 50 posto rukovodilaca žene), možemo identifikovati vodeće industrije u kojima su te kompanije najdominantnije. Međutim, važno je napomenuti da čak i unutar ovih 10 vodećih sektora, kompanije koje vode muškarci i dalje čine većinu.

Trendovi koji su također ispitani u istraživanju uključuju:

- Jesu li žene više posvećene pitanjima koje se odnose na okoliš, društvo i upravljanje (ESG)?
Postoje li grane industrije koje su "tipično ženske"?

- Kako se kompanije pod ženskim vodstvom snalaze u odnosima sa zaposlenicima?

- Finansijski uspjeh tokom posljednjih pet godina

Trend pokazuje da je 70,6 posto kompanija s natprosječnim postotkom žena ima besprijekorno korporativno upravljanje.

Kada je riječ o industrijama, ističe se jedan trend. U gotovo svim ispitanim zemljama, kod jedne ili više industrija koje se prema stereotipima smatraju ženskima, žene zaista i jesu većinski zastupljene na rukovodećim položajima: usluge obrazovanja, socijalne službe, zdravstvene usluge, hrana i piće i trgovine hranom. Uporedba s prvih pet sektora kompanija koja pretežno vode muškarci također pokazuje da ti sektori ne zauzimaju jedno od vodećih mjesta ni u jednoj od zemalja koje su analizirane.

Za finansijski uspjeh i broj zaposlenika, koji su ispitani za kompanije s pretežno ženskim ili muškim upravljačkim tijelima, nisu utvrđene posebne prednosti za žene ili muškarce; manje-više su jednaki u pogledu razvoja prihoda. Ako pogledamo broj zaposlenih, vidimo da su kompanije s većinskim brojem žena na menadžerskim položajima u posljednjih pet godina izgubile manje zaposlenika; s druge strane, u rastu broja zaposlenih prednjače kompanije koje vode muškarci.

Bosna i Hercegovina iznad Evropskog prosjeka

Prosječna promjena u postocima za sve evropske zemlje uključene u istraživanje prikazana je u donjoj tabeli koja pokazuje da je ukupan prosjek +2,3 posto, što nas dovodi do generalnog zaključka da je udio žena na menadžerskim položajima u porastu - ali se promjene i dalje sporo odvijaju. Ipak, Bosna i Hercegovina je na 4 mjestu u ovom poretku, nakon UK, Austrije i Češke Republike.

Dun & Bradstreet infografiku s detaljnijom analitikom "Žene u poslovanju 2023." za BiH možete preuzeti ovdje.

Poslovne žene Hercegovačke regije na D&B Klubu Visokih peta u Čapljini

Jedan od način podrške ženama u biznisu je i Dun & Bradstreet Klub visokih peta - platforma za stvaranje novih poslovnih prilika. Klub omogućava neformalno druženje poslovnih žena, sa ciljem upoznavanja, pružanja podrške, razmjene iskustava, predstavljanje projekata i sugestija za nadvladavanje izazova s kojima se svaka žena susreće u poslovanju.

Kao lijep uvod u osmomartovske aktivosti, prošli utorak je Dun & Bradstreet zajedno s Gradom Čapljinom organizirao susret Kluba u luksuznom mediteranskom ugođaju Hotela President, na inicijativu gradonačelnika dr. Smiljana Vidića, koji kroz razvoj poduzetništva i potporu ženama u poslovanju vidi ostvarenje strategije razvitka, čiji su neizostavan kotač upravo vrijedne, talentirane, profesionalne žene.

Na linku možete vidjeti kako je bilo na ovom druženju.

Na ovoj stranici možete vidjeti i izvještaje aktualnog istraživanja Dun & Bradstreet-a pod nazivom „Žene na rukovodećim položajima” u zemljama okruženja: Hrvatska, Srbija i Slovenija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.