open-navfaktor-logo
search
Ideje bez realizacije
Bosna i Hercegovina ima najljepše stadione, ali na papiru
Premijerligaški fudbal se vraća na Mokri Dolac nakon što su fudbaleri Posušja u ovoj sezoni bili bez prave konkurencije u Prvoj ligi FBiH.
28.05.2021. u 14:12
get url
text

Hercegovački sastav se nakon 12 godina vratio u elitni razred domaćeg fudbala, a potvrdio ga je pobjedom nad Jedinstvom (4:1) tri kola prije kraja sezone.

VEZANI TEKST - Ovako bi u budućnosti trebao izgledati stadion novog premijerligaša

Rukovodstvo Posušja očito ima ozbiljne planove u narednom periodu. Jedan od njih je i rekonstrukcija stadiona Mokri Dolac. Posušje je u četvrtak putem društvenih mreža predstavilo kako bi stadion ovog kluba trebao izgledati u budućnosti.

Nadati se da cijela zamisao neće ostati "papirnati stadion" kao i brojne druge makete i idejna rješanja za stadione širom Bosne i Hercegovine, jer nijedan od sencazionalno najavljenih projekata nije sproveden u djelo.

Uprkos brojnim idejama, rješenjima, maketama i nacrtima u BiH je nakon rata izgrađeno otprilike toliko tribina da bi se sve mogle objediniti u tek jedan nešto kvalitetniji stadion.

Priča oko rekonstrukcije postojećih ili izgradnje novih stadiona, bez obzira na to da li se radi o Grbavici, Koševu, Tušnju, Bilinom polju, stadionu Pod Bijelim brijegom, Gradskom stadionu u Banjoj Luci ili Nacionalnom stadionu u sarajevskoj općini Novi grad, svodi se na istu matricu.

Moderan, opremljen s najnovijom tehnologijom, s fantastičnom rasvjetom, najboljom mogućom podlogom, s velikim parkingom i brojnim sadržajima, obično se tako govori o rekonstrukciji starih i izgradnji novih stadiona, a od toga je od završetka rata na ovamo viđeno jako malo, skoro pa ništa.

Senzacionalne najave velikih radova uglavnom su bila odlična "žvaka" za navijače, a bilo je i onih koji su pokušali na osnovu njih ubrati i po neki politički poen.

Bilo kako bilo, dok se u Osijeku i Bačkoj Topoli grade dva moderna stadiona, u Bosni i Hercegovine sve se svelo na par tribina.

Željezničar je uspio izgraditi novu istočnu tribinu. Velež je Vrapčiće izgradnjom dvije tribine, ali i uvođenjem rasvjete preporodio, dok su Tušanj i Gradski stadion u Banjoj Luci dobili po jednu novu tribinu, i to je skoro sve što se tiče "domova" bh. premijerligaša.

U svemu ne treba zanemariti i Mladost iz Doboja kod Kaknja koja je također učinila poprilične napore kako bi uljepšala svoj stadion, koji je od ulaska ovog kluba i PLBiH značajno promijenjen, naravno nabolje.

Ako bi gledali isključivo idejna rješenja stadiona, Bosna i Hercegovina bi u tom slučaju imala najljepše sadione, ali na papiru.

U našoj fotogaleriji pogledajte većinu idejnih rješenja i prijedloga za stadione čija rekonstrukcija ili izgradnja nikad nije započeta, a kamoli dovršena, s izuzetkom jedne tribine na stadionu Tušanj u Tuzli.

{$galerijaFotografija} 

Stadioni od papira 28. 5. 2021.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.