open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
Bosna i Hercegovina bolje mjesto za život LGBTQ populacije od 11 država EU
Prema najnovijem izdanju ILGA Europe's Rainbow liste, koje rangira 49 evropskih zemalja na skali između 0 posto (teško kršenje ljudskih prava i diskriminacija) i 100 posto (poštovanje ljudskih prava i puna jednakost), Malta je najbolje mjesto za život pripadnika LGBTQ populacije. S ocjenom od 92 posto ona je daleko ispred svih ostalih evropskih zemalja.
19.05.2022. u 15:03
get url
text

Na drugom mjestu je Danska (73,78 posto), najbolje rangirana nordijska zemlja, od kojih su sve ušle u prvih dvanaest.

Bosna i Hercegovina nalazi se na 22. mjestu ove liste sa 37,86 posto poštivanja prava LGBTQ populacije, tik iza Švicarske, Slovenije, Hrvatske i Austrije. Nalazi se ispred Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, ali i mnogih zemalja Evropske unije. Estonija je, naprimjer, na 24. mjestu, Slovačka na 26., Kipar na 29., Mađarska je 30, Češka 32., Italija 33, Rumunija 41. itd.

Poljska, najgore rangirana zemlja Evropske unije, koja je 44. na ovoj listi, postigla je rezultat od 13,07 posto, što je skoro tri puta lošije od Bosne i Hercegovine.

Prema ILGA Europe's Rainbow listi najmanje prava LGBTQ populacija ostvaruje u Azerbejdžanu, Turskoj, Armeniji, Rusiji i Bjelorusiji.

Među zemljama bivše Jugoslavije uvjerljivo najbolje plasirana je Crna Gora. Iznenađujući rezultat od 63,43 posto poštivanja prava LGTBQ populacije ovu je zemlju svrstalo na 8. mjesto u Evropi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.