Prema saznanjima portala Capital u krugu preduzeća grade četiri solarne elektrane, koje bi u rad trebale biti puštene početkom decembra.

S obzirom da je riječ o obnovljivim izvorima energije, iz rafinerije su prema entitetskoj Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske nedavno uputili zahtjev za podsticaje.

- Pregledom dostavljene dokumentacije je utvrđeno da su zahtjevi za odobrenje preliminarnog prava na podsticaj kompletni - poručuju iz ovog regulatornog tijela.

Inače, struja će se proizvoditi u postrojenjima “RNB Solar 1”, “RNB Solar 2”, “RNB Solar 3” i “RNB Solar 4”. Za svako postrojenje je planirana godišnja proizvodnja od 280.000 kWh.

Gradnju solarnih elektrana iz Zarubežnefta, većinskog vlasnika naftne industrije u RS su najavili u februaru ove godine nakon sastanka sa premijerom Radovanom Viškovićem.

Tada su poručili kako nemaju u planu otpuštanje radnika već širenje poslovanja kroz projekte autonomne gasifikacije rafinerije, proširenja mreže benzinskih stanica, izgradnje solarnih elektrana, elektrana na gas i proizvodnje vodonika.

Paralelno sa gradnjom solarnih elektrana traje i proces gasifikacije, a koji je prema tvrdnjama iz uprave preduzeća u završnoj fazi. Cilj je da prirodni gas zamjeni mazut u proizvodnji i da ju uveliko pojeftini, a sa druge strane da se smanji negativan uticaj na životnu sredinu.

Do sada je više puta najavljivano obnavljanje proizvodnog procesa, ali najavljeni rokovi su davno prošli. Posljednje obećanje je da će prerada nafte biti nastavljena do kraja godine.

Finansijski izvještaj iz prošle godine pokazuje kako je preduzeće poslovalo sa minusom od 117 miliona maraka, sa čime je povećalo akumulirani gubitak na 742 miliona maraka.