open-navfaktor-logo
search
Otvorene ponude
Bosanska firma gradit će najskuplju cestu u Hrvatskoj?
Finansijski najpovoljnija je ponuda konzorcija koji čine slovenski Kolektor, GP Krk i sarajevski Euroasfalt, u iznosu od oko 120 miliona maraka
17.12.2019. u 15:58
get url
text
Rijeka

Pet ponuda stiglo je Hrvatskim cestama za izgradnju državne ceste D-403 u Rijeci. Ponude za izgradnju najskuplje ceste u Hrvatskoj otvorene su u ponedjeljak, a finansijski najpovoljnija je ona konzorcija koji čine slovenski Kolektor, GP Krk i sarajevski Euroasfalt, u iznosu od 456,35 miliona kuna bez PDV-a (oko 120 miliona KM), odnosno 570,44 miliona kuna s PDV-om (oko 150 miliona KM).

Slijedi ponuda kineskog CRBC-a, firme koja gradi Pelješki most, u iznosu od 586,34 miliona kuna s PDV-om, a na trećem je mjestu ponuda italijanskog konzorcija predvođenog firmom Rizzani deEcher koji bi D-403 gradili za 598,38 miliona kuna s PDV-om.

Četvrta je ponuda austrijskog Strabaga od 638,94 miliona kuna, dok je najskuplja ona hrvatsko-turskog konzorcija koji čine Poduzeće za ceste (PZC) iz Slavonskog broda i Yapi Merkezi, s iznosom od 718,37 miliona kuna, s uključenim porezom na dodanu vrijednost.

Procijenjena vrijednost radova u postupku javne nabave bila je 461 milion kuna, bez PDV-a, tako da je unutar tog iznosa jedino ponuda slovensko-hrvatsko-bosanskohercegovačkog konzorcija, koja je čak i niža za pet miliona kuna.

Vrlo je blizu i ponuda kineske državne kompanije za gradnju cesta koja procijenjeni iznos premašuje za tek nešto više od osam miliona kuna.

Cesta D-403 najskuplja je prometnica u Hrvatskoj, u odnosu na dužinu ceste, zbog izuzetno zahtjevnog terena kojim prolazi. Gotovo cijelom trasom bit će izgrađena pod zemljom ili u zraku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.