open-navfaktor-logo
search
u pritvoru 4 godine
Bosanka u SAD-u osuđena na šest godina zatvora zbog pomaganja ISIL-u
Prema otužnici, Salkičević je prebacivala novac također optuženom Ramizu Zijadu Hodžiću u St. Louis. Tužioci su naveli da se novac potom slao teroristima u Siriji, Iraku i drugim državama
22.06.2019. u 16:35
get url
text

Rođena Bosanka Mediha Medy Salkičević (38), koja živi u Schiler Parku u Ilinoisu, osuđena je na šest godina zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama zbog pomaganje i finansiranja ISIL-a u Siriji, prenijeli su američki mediji.

Ona je u martu 2015. godine uhapšena pod optužbom za zavjeru i pružanje materijalne podrške teroristima Islamske Države i Al-Qaede i od tada se nalazi u pritvoru, u kojem će provesti još neko vrijeme.

Ova majka četvero djece zaustavljena je u saobraćaju, a policiji je rekla da je krenula da produži pasoše svojoj djeci, dvjema najmlađim kćerkama s obzirom da planira otputovati u BiH narednog mjeseca.

Prema otužnici, Salkičević je prebacivala novac također optuženom Ramizu Zijadu Hodžiću u St. Louis. Tužioci su naveli da se novac potom slao teroristima u Siriji, Iraku i drugim državama.

Plaćanje se vršilo putem PayPala i Western Uniona. Novac je stizao i porodicama terorista. Salkičević je bila upoznata gdje novac završava.

Od 2013. godine, prema tvrdnjama tužioca, napravila je barem tri transakcije, jednu u augustu 2013. godine od 1.500 dolara, drugu u oktobru 2013. godine od 1.200 dolara te treću u januaru 2014. godine od 1.062 dolara.

Pored nje, optuženi su i Ramiz Hodžić (44), njegova supruga Sedina Unkić-Hodžić (39) i Armin Harčević (41), svi iz okruga St. Louis te Nihad Rošić (30) it Uticae i Jasminka Ramić (46) iz Rockforda, koja je ranije osuđena na tri godine zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.