open-navfaktor-logo
search
Optužen nakon pet godina
Bosanac putem foruma prodavao drogu u EU, naplaćivao u kriptovalutama i preko Western Uniona
Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Asmira Mulaja (1988) iz Živinica zbog međunarodnog šverca drogom sa elementima visokotehnološkog i cyber kriminala.
07.06.2021. u 10:34
get url
text

On se tereti da je, u vremenskom periodu od oktobra 2012. do mjeseca februara 2016. godine, s ciljem sticanja nezakonite imovinske koristi, organizovao međunarodnu grupu iz više zemalja EU radi počinjenja krivičnih djela međunarodnog prometa opojnih droga, oštećenje računalnih podataka i programa i pranja novca. 

Optuženi je, radi neovlaštenog prometa opojnih droga, na ilegalnom narko-tržištu na internetu osnovao dva foruma na njemačkom govornom području, na kojim se
vršila nezakonita međunarodna prodaja i kupovina marihuane i ecstasyja.
 
Prema navodima optužnice, Mulaj je na svom računaru posjedovao računarske programe čije posjedovanje nije dozvoljeno, kao i podatke koji su stvoreni i
prilagođeni za činjenje krivičnog djela, primao uplate novca kriptovalutama, kao i putem Western Uniona, te je novcem koji je pribavio na nezakonit način kao imovinsku korist, raspolagao i upotrijebio ga u njemu poznate svrhe.
 
Prema prikupljenim dokazima, optuženi je koordinirao rad drugih osoba u lancu koje su djelovale iz različitih država EU, te posredovanjem u prodaji opojne droge, kao i upotrebom specijalističkih programa za tzv. phishing i prevare sa bankovnim karticama i sredstvima plaćanja putem interneta, ostvario nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 60.436,05 KM. Novac mu je uplaćivan putem Western Union transakcija u inostranstvu i na teritoriji BiH.

- Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH i krivično djelo oštećenje računalnih podataka i programa iz člana 393. stav 5. KZ-a Federacije BiH i krivično djelo pranje novca iz člana 209., sve u vezi sa članom 53. KZ-a BiH.

U radu na ovom složenom predmetu visokotehnološkog kriminala, Tužilaštvo BiH vodilo je uporednu istragu sa partnerskim institucijama više zemalja EU, te ostvarilo značajnu međunarodnu saradnju sa institucijama za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i saradnju sa Odjeljenjem za visokotehnološki kriminalitet u MUP-u RS-a i FUP-u, koji su pružili značajnu pomoć u radu na ovom predmetu - saopćilo je Tužilaštvo BiH.
 
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Mulaj je, zajedno sa još jednom osobom, uhapšen u februaru 2016. godine u okviru međunarodne akcije "Cryptus", koja se uz najveće mjere sigurnosti i tajnosti, provodila u BiH, Njemačkoj i drugim zemljama EU.

Akciju u BiH proveli su pripadnici MUP-a RS-a i FMUP-a, pod nadzorom Tužilaštva BiH i operativnu podršku Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Hapšenju je prethodila višemjesečna istraga, a uporedo sa hapšenjima tada su pretreseni stanovi, objekti, garaže i druge prostorije koje su koristili osumnjičeni, te je pronađena sofisticirana kompjuterska oprema, kao i određena količina droge.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.