open-navfaktor-logo
search
Bh. talenti
Bosanac najbolji strijelac litvanske lige: Širom Evrope nailazio na zatvorena vrata
Veliki broj igrača koji imaju porijeklo iz Bosne i Hercegovine možemo pronaći u evropskim ligama. Jedan u nizu takvih je Said Hamulić, fudbaler DFK Dainava Alytus, trenutno najbolji strijelac i prema tamošnjim medijima najbolji igrač litvanske lige.
22.11.2021. u 13:24
get url
text

Iako je prije nekoliko dana tek napunio tek 21 godinu, lider je svoje ekipe, kako na terenu, tako i van njega. Pretežno igra na poziciji u veznom redu, ali to mu nije predstavljalo prepreku da postigne 15 golova u 35 utakmica u litvanskom prvenstvu. Krase ga brzina, driblinzi i odličan šut sa distance. 

Uzevši u obzir da se njegova ekipa nalazi u zoni ispadanja u litvanskoj ligi, to daje dodatnu težinu njegovom dosadašnjem učinku.

U razgovoru za portal voetbalzone.nl  govorio je o svojoj dosadašnjoj karijeri. Karijeru je počeo u mlađim kategorijama RCL-a u Nizozemskoj, nakon čega je igrao u UVS Leidenu, te Alphense Boysu. Devet golova i dvije asistencije u 16 nastupa u mladom timu nije bilo dovoljno da ostane u ekipi.

Imao je priliku da potpiše za jedan klub u Velsu, međutim odbio je tu ponudu zbog poziva portugalskih kluboba Braga i Gil Vicente. Međutim epizoda u Portugalu nije bila uspješna. Također je naveo listu klubova u kojima je bio na probi: ADO Den Hag, Sparta Roterdam, Almere Siti, Willem II, SC Braga, Gil Vicente, Huddersfield Town, Sheffield United, Miedz Legnica. Međutim, nigdje nije ispunio očekivanja.

Kada je njegov agent Foster Debrah došao do DFK Dainava Alytus početkom ove godine, Hamulić nije morao dvaput razmišljati. Igrom slučaja, on je već čuo za klub, jer je ranije dobio poziv preko društvenih mreža da dođe u Litvaniju. Na startu je ponovo bilo teško jer je morao proći "probni rad". Nije bio ni u milosti trenera i nakon jednog treninga rečeno mu je da spakuje stvari. Kada je očekivao povratak u Nizozemsku, još jedan trening je promijenio sve. Svojim pristupom je oduševio čelnike kluba i ubrzo mu je poručeno da dođe na razgovor oko ugovora. Pružena mu je prilika koju je iskoristio na najbolji mogući način. Kaže da je za njegove usluge sada zainteresovan dvocifren broj klubova. Fudbal piše romane.

Uz bosanskohercegovačko državljanstvo prema portalu Transfermarkt.de, Hamulić posjeduje i nizozemsko.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.