open-navfaktor-logo
search
Zbog negativnih posljedica
Borrell pozvao EU da odustane od principa jednoglasnosti
Visoki predstavnik za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU) Josep Borrell izjavio je kako bi EU trebao odustati od principa jednoglasnosti, koje onemogućuje donošenje važnih odluka u trenutku kada je proširenje ponovo na dnevnom redu, javlja Anadolu Agency (AA).
27.06.2022. u 11:46
get url
text

VEZANI TEKST - Britanija sankcionisala i ruskog patrijarha Kirila zbog podrške Putinovom ratu

Borrell je napisao članak u vezi s rezultatima prošlosedmičnog summita čelnika EU-a.

- Kako potičemo proširenje EU-a, trebali bismo uložiti sličan napor za reformu EU-a i našeg donošenja odluka. Zato što bi prošireni EU trebao moći djelovati lakše. To također znači sužavanje obima pravila konsenzusa u vanjskoj politici i drugim područjima, donošenje više odluka s kvalificiranom većinom glasova - naveo je Borrell.

Borell je istakao da je Evropskoj uniji trebalo mjesec dana da prihvati 6. paket sankcija Rusiji krajem maja, međutim neke od stavki dogovorenih u Vijeću (kao što je sankcija patrijarhu Ruske pravoslavne crkve Kirilu) nisu mogle odraziti se u konačnom paketu.

- Sličnu dinamiku smo doživjeli u otpočinjanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, pri čemu je jedna zemlja (Bugarska) blokirala odluku koju bi svi ostali mogli prihvatiti - naveo je Borrell.

VEZANI TEKST - Macron predlaže osnivanje "Evropske političke zajednice" za zemlje koje nisu članice EU-a

Borrell je istakao da sistem jednoglasnosti ima negativne posljedice po kredibilitet i efikasnost EU-a.

Naveo da su ideju Evropske političke zajednice francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prihvatili svi lideri na samitu.

- Evropska politička zajednica može omogućiti zemljama kandidatima da odmah učestvuju u različitim politikama EU-a. Također može obuhvatiti, ako žele, određene zemlje od kojih se ne traži da se pridruže Uniji, kao što su Norveška, Švicarska ili Velika Britanija - naveo je Borrell.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.