U saopćenju se navodi kako je Evropska unija u nekoliko navrata pozivala bh. vlasti da ubrzaju aktivnosti kako bi se riješila ozbiljna humanitarna kriza u Unsko-Sanskom kantonu te osigurali osnovni životni uvjeti za sve ugrožene osobe koje spavaju na otvorenom u hladnim i ekstremnim okolnostima.

- Visoki predstavnik Borrell je podsjetio predsjedavajućeg Dodika na potpunu posvećenosti EU da pomogne Bosni i Hercegovini, pružajući financijsku podršku od više od 88 miliona eura i, između ostalog, u potpunosti opremivši prihvatni centar Bira, koji je neupotrijebljen. Pozvao je bh. vlasti da rade na održivim rješenjima, posebno otvaranju centara ravnomjerno na teritoriji cijele zemlje - navodi se u saopćenju.

Borrell je istakao da će u protivnom BiH osjetiti teške posljedice na svojoj reputaciji.

- EU računa da će oni na vlasti u zemlji preuzeti potpunu odgovornost, hitno djelovati i učinti šta je neophodno kako bi pružili hitnu podršku i radili na dugoročnim rješenjima - dodaje se u saopćenju iz Brisela.

Borrell se o ovome oglasio i na Twitteru. Napisao je kako ljudi ne mogu umirati u snijegu ako postoje potpuno opremljeni objekti koje finansira EU. Humanitarna pomoć, dodao je, uvijek treba stajati iznad razlika političkih vođa i ujediniti, a ne podijeliti.