- Danas sam se sastao sa tročlanim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem. Drago nam je što nastavljamo saradnju. Pozdravljam njihovu opredijeljenost za pomicanje Bosne i Hercegovine naprijed na putu evropskih integracija - napisao je Borrell na svom Twitter nalogu. 

U saopćenju je pozdravio njihovu kolektivnu opredijeljenost za pomicanje Bosne i Hercegovine na putu njenih europskih integracija i vođenje napora zemlje u provedbi 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

- U tom pogledu, visoki predstavnik pohvalio je nedavne važne odluke koje je donijela Bosna i Hercegovina, dopustivši održavanje lokalnih izbora u Mostaru, usvajanje revidirane Nacionalne strategije ratnog zločina, pozitivne korake ka potpuno funkcionalnom Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje i napredak u usklađivanju vanjske politike zemlje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

U kontekstu predstojećih lokalnih izbora i šire, visoki predstavnik je poticao članove Predsjedništva da njeguju okruženje u kojem se mogu naći jedinstvo i dogovor, snižavanjem političkih napetosti i promicanjem pomirenja. Visoki predstavnik ohrabrio je Predsjedništvo da ostane predano provedbi reformi koje će omogućiti zemlji da napreduje prema EU. Također je insistirao na potrebi da vlasti preuzmu odgovornost u upravljanju migrantskom situacijom uspostavljanjem održivog sistema migracija i azila.

Pozdravio je i dobru saradnju u suzbijanju pandemije COVID-19. Istakao je važnost pozitivnih regionalnih zbivanja. Europska komisija predstavit će u oktobru vrlo značajan ekonomski i investicijski plan za podršku dugoročnom oporavku zapadnog Balkana i približavanje regije EU - navodi se u saopćenju visokog predstavnika Borrella.