open-navfaktor-logo
search
Obratio se medijima
Borrell nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU: Poslali smo jasnu poruku vlastima Bosne i Hercegovine
Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell kazao je danas, nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU, kako se preporukom za kandidatski status Bosni i Hercegovini ukazala prilika koju politički predstavnici moraju iskoristiti.
17.10.2022. u 17:48
get url
text

Obrativši se medijima nakon sastanka, Borrell je kazao kako se na dnevnom redu Vijeća za vanjske poslove EU našla i Bosna i Hercegovina. Konkretno, raspravljalo se o nedavno održanim izborima, te evropskom putu BiH.

Od odgovornih se očekuje brzo formiranje vlasti.

- Konačni rezultati izbora tek trebaju biti potvrđeni. Navodi o rasprostranjenoj izbornoj krađi su doveli to ponovnog brojanja glasačkih listića za izbor predsjednika Republike Srpske - kazao je Borell.

Kazao je kako je Bosnu i Hercegovinu neophodno zadržati na evropskom putu, te je stoga Evropska komisija odlučila dati preporuku za kandidatski status, "podrazumijevajući da se naprave određeni koraci".

- Time smo poslali jasnu poruku vlastima Bosne i Hercegovine. Prvo, da moraju brzo formirati vlade i zakonodavna tijela na svim nivoima, i drugo, moraju se fokusirati na reforme. Ovo su apsolutni prioriteti. Otvorena je nova prilika i novi poticaj za Bosnu i Hercegovinu prema Evropskoj uniji, i ova priliku moraju iskoristiti politički odgovorne vlasti u zemlji - naglasio je Borrell, prenosi N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.