Borrell je u obraćanju medijima kazao da sa nakon razgovora koji su trajali oko 12 sata, sa zadovoljstvom može reći da je dogovor postignut.

- Kosovo i Srbija su se složili o Aneksu primjene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kao dio ovog Aneksa, strane su potpuno posvećene da primijene sve članove sporazuma i da ekspeditivno realizuju svoje obaveze - kazao je Borrell.

On je kazao da se u vezi sa članom 7 EU sporazuma Kosovo složilo da odmah počne pregovore, olakšane od EU, za uspostavljanje aranžmana i priprema za osiguravanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu.

Strane su se također dogovorile, kazao je visoki predstavnik, da usvoje izjavu o nestalim osobama, kao urgentno pitanje.

- Prvo smo predložili ambiciozniji Aneks, detaljniji, ali nažalost strane nisu uspjele da postignu saglasnost o toj detaljnijoj verziji. S jedne strane, Kosovo nije imalo fleksibilnost u vezi supstance, a s druge strane Srbija je prvo naglasila princip da ne potpiše iako je spremna da primijeni - kazao je Borrell i dodao da je Aneks sporazuma zato usvojen u nešto izmijenjenom obliku i bit će objavljen.

- Uprkos činjenici da je predložen nešto ambiciozniji tekst na početku, ovo što su strane prihvatile, a to znači sporazum i njegova implementacija kroz anekse postat će dio njihovog puta ka Evropskoj uniji - rekao je Borrell.

Obavezno poštivanje sporazuma koji je uvjet na putu ka EU

Dodao je da će odmah krenuti s radom kako bi relevantne amandmane inkorporirali u poglavlje 35. pregovaračkog okvira Srbije s Evropskom unijom.

- Na ovaj način će obje strane biti obavezne da poštuju ovaj sporazum jer će on biti njihov uvjet za njihov put ka EU. Mi iz EU-a ćemo tražiti od strana da ispune svoje obaveze, jer će biti dio evropskog puta - rekao je Borrell.

On je kazao da je ovaj sporazum važan i za mir i sigurnost regiona Zapadnog Balkana.

- Srbija i Kosovo trebaju normalizovati svoje odnose. Ovo se pitanje ne može zaobići, ovaj sporazum i Aneks, koji je integralni dio sporazuma je važan korak naprijed, kako bi ovaj cilj postao stvarnost. Nastavit ćemo neumorno raditi dok ne postignemo sveukupni dogovor o normalizaciji njihovih odnosa - poručio je Borrell.

Borrell i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak su se najprije odvojeno sastali s delegacijama Srbije i Kosova, a potom je oko 15.30 počeo zajednički sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Uz dvije duže pauze trilateralni sastanak je završen oko 22 sata. Posmatrač na sastanku je bio specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Kurti i Vučić su se saglasili s tekstom EU prijedloga na sastanku u Briselu, 27. februara. O tom tekstu se više neće raspravljati, kazao je tada visoki predstavnik Borrell.

Prijedlog EU-a - Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je objavljen na internet stranici EU-a, sastoji se od 11 članova kojima se ne predviđa obostrano priznanje, ali se stranke obavezuju da uzajamno priznaju dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Prema tekstu prijedloga, pored ostalog, obje strane su se saglasile da će poštovati načela suverene jednakosti svih država, poštovanja njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalne cjelovitosti.

Saglasnost za produbljivanje buduće saradnje

Srbija neće uložiti prigovor na članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji niti će strane blokirati niti poticati druge da blokiraju napredak druge strane na putu prema EU.

Strane su saglasne da produbljuju buduću saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, pravosudnih i policijskih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vjere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih, raseljenih osoba i drugih sličnih oblasti kroz zaključivanje konkretnih sporazuma.

Prijedlogom se predviđa odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova.

Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mjestima vjerskog i kulturnog naslijeđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Strane će razmijeniti stalne misije. One se osnivaju u sjedištu odgovarajuće Vlade. Strane će uspostaviti zajednički komitet, kojim predsjedava EU, za praćenje sprovođenja ovog sporazuma. Obje strane se obavezuju da će poštovati Mapu puta za implementaciju ovog sporazuma.