open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Borrell: Evropska unija nije kompletna bez zapadnog Balkana
Moramo održavati kredibilan proces proširenja. Evropska unija nije kompletna bez zapadnog Balkana, poručio je danas sa samita EU-Zapadni Balkan u Ljubljani visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu polititku Josep Borrell.
06.10.2021. u 11:55
get url
text

- Vrijeme je da se zbližimo i ujedinimo u izgradnji snažnije Evrope. Današnji samit EU-Zapadni Balkan daje ovome jasnu perspektivu - poručio je Borell putem Twittera.

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) David Sassoli pozvao je lidere Evropske unije (EU) da prevaziđu trenutni zastoj i krenu naprijed s procesom pristupanja za države Zapadnog Balkana. Sassoli je uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu povodom samita čelnika Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sloveniji koji se, kako je ocijenio, događa u pravo vrijeme.

- Danas, više nego ikad, procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana potreban je novi i snažan poticaj. Krajnje je vrijeme da se kašnjenja i trenutne blokade premoste - poručio je Sassoli.

Dodao je da je Evropski parlament spreman da u okvirima evropskog tima da novi zamah proširenju EU-a na Zapadni Balkan.

- Istinski geopolitička Evropa može započeti samo na našim granicama, s našim najbližim prijateljima, s kojima kulturno i historijski dijelimo isti evropski identitet. Mirni, stabilni i prosperitetni kontinent bio bi od ogromne koristi svim evropskim građanima. Ovaj novi impuls može imati samo pozitivan učinak u regiji i mogao bi doprinijeti njegovoj demokratskoj transformaciji i dobrosusjedskim odnosima. Stoga bismo trebali biti spremni uključiti se u proces pridruživanja sa svakom od država Zapadnog Balkana, ovisno o njihovom napretku i ambicijama. Svako daljnje odgađanje ili oklijevanje riskira ohrabrivanje drugih koji žele steći uticaj u regiji - poručio je Sassoli.

Istakao je i da bi države Zapadnog Balkana trebale provesti reforme do kraja, navodeći da su dijalog i postizanje konsenzusa, kao i sloboda štampe i sloboda izražavanja ključni u svakoj demokratiji.

- Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi su jednako važni. Temeljne vrijednosti i principi koji podupiru Evropsku uniju moraju ostati svjetlo koje vodi svaku državu na putu pristupanja - poručio je predsjednik Evropskog parlamenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.