- Želimo da se to završi što je prije moguće, ali ne na bilo kakav način - rekao je Josep Borrell Evropskom parlamentu i dodao:

- Jer ako ćemo imati uništenu zemlju koja je teritorijalno raskomadana i neutralizirana, sa milionima ljudi u izbjeglištvu i milionima mrtvih, onda ne, ne želimo da se ovaj rat završi na taj način. Zbog toga moramo nastaviti naoružavati Ukrajinu... Više oružja, to Ukrajinci očekuju od nas . 

Borrell je napomenuo da je nastavak kupovine ruske nafte i gasa od EU dao Rusiji mnogo više novca od finansijske pomoći koju je blok pružio Ukrajini.

- Dali smo Ukrajini milijardu eura... ali milijardu eura je ono što plaćamo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu svaki dan za energente - rekao je Borrell.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je parlamentu da će EU uvesti dodatne sankcije Rusiji, vjerovatno uključujući mjere na uvoz nafte.

Rusija sukob u Ukrajini naziva 'specijalnom vojnom operacijom' pokrenutom radi demilitarizacije zemlje koju Putin smatra nelegitimnom državom.