open-navfaktor-logo
search
Doputovao u Sarajevo
Borrell će se sastati sa predstavnicima političkih stranaka u Sarajevu
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku Josep Borrell po dolasku u Sarajevo sastat će se sa predsjednicima političkih stranaka, a jedan takav sastanak već bi trebao početi u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu.
16.03.2022. u 12:04
get url
text

Po dolasku u Sarajevo posjetio je pripadnike EUFOR-a u bazi Butmir kod Sarajeva, gdje je održana ceremonija postrojavanja.

Borrell je poručio da nema nikakvih prijetnji sigurnosti i stabilnosti BiH te da uduplani broj snaga EUFOR-a na terenu predstavlja dodatni garant sigurnosti građana BiH.

-Uvjeravam vas da uoči razmatranja obnove mandata EUFOR-a u novembru na sjednici Generalne skupštine UN-a, mi sa svoje strane ćemo poduzeti sve nužne korake kako bi osigurali nastavak prisustva snaga EU u BiH, jedan kontinuitet mirovnih operacija, na očuvanju sigurne i stabilne BiH - najavio je Borrel.

Tokom posjete Bosni i Hercegovini, visoki dužnosnik Evropske unije sastat će se također s predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva.

Prethodno je Borrell posjetio Sjevernu Makedoniju gdje je kazao da u sadašnjim vremenima svi zajedno trebaju sarađivati bez političkih podjela, naglašavajući da je zapadni Balkan strateški prioritet za Evropsku uniju.

Kako je istaknuto, višednevna posjeta Borrella zemljama zapadnog Balkana potvrdit će predanost i podršku Evropske unije regiji, između ostalog imajući u vidu invaziju Rusije na Ukrajinu i uticaj tog rata na sigurnost Evrope u cjelini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.