open-navfaktor-logo
search
Pozdravili odluku
Borrell: BiH se uskladila sa prvim paketom sankcija EU protiv Rusije
Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell je potvrdio da se i Bosna i Hercegovina uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije.
02.03.2022. u 16:48
get url
text

Naveo je to u Deklaraciji o usklađivanju pojedinih zemalja u vezi sa restriktivnim mjerama s obzirom na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini.

U deklaraciji koji je izdao Borrell se potvrđuje da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i zemlje EFTA gdje su uključeni Island, Lihtenštajn i Norveška, koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

“Oni (zemlje koje su se uskladile politikom sankcija) će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom saveta EU. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je”, navodi se u Borrellovoj deklaraciji.

Radi se o prvom paketu sankcija koje su stupile na snagu 23. februara nakon što je Rusija priznala separatističke teritorije, Donjeck i Lugansk kao nezavisne, a prije početka invazije na Ukrajinu.

Sankcije su uvedene protiv 351 zastupnika ruske Dume, te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, suverenosti i nezavisnosti, među kojima su i ruske banke koje su finansirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama, piše VOA.

Srbija je jedina zemlja kandidat EU koja nije uskladila njenu politiku sa politikama EU što se tiče sankcija protiv Rusije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.