open-navfaktor-logo
search
U EPBiH optimisti
Borovina: O novim cijenama struje sa privrednicima dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo
Svim kupcima u privredi koji su potpisali ugovor o tržišnom snabdijevanju, ili su prihvatili, ili zahtijevali ponudu za tržišno snabdijevanje do 31. decembra 2021. godine, električna energija će se od 1. do 6. januara 2022. godine obračunavati po tržišnim cijenama, odnosno cijenama koje su vrijedile u trenutku obrade zahtjeva za dostavu ponude, istaknuto je na press konferenciji Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.
28.01.2022. u 13:14
get url
text
Elektroprivreda BiH

- Kupcima koji nisu prihvatili ponudu za tržišno snabdijevanje, ili nisu tražili dostavu ugovora, električna energija će se obračunavati po cijenama javnog snabdjevača, a to je Elektroprivreda BiH od 1. do 6. januara 2022. godine. To znači da se svim kupcima cijena električne energije odlukom Vlade Federacije BiH o ograničavanju i povećanju cijena neće biti veće do 20 posto – kazao je Džemo Borovina, savjetnik generalnog direktora Elektroprivrede BiH.

Borovina kaže da je bilo malih nesporazuma sa kupcima u privredi, pa ih poziva da se dogovore i razrješe sve nedoumice.

- Svi naši kupci koji su nam se obratili a nisu dobili ponudu. Zatim, kupci koji su ugovorili isporuku struje do 31. decembra 2021. godine, ili su dobili i prihvatili ponudu za njih imamo dva sedgmneta. Od 1. do 6. januara 2022. godine, kada je donesena odluka Vlade FBiH naplatit će se cijena tržišnog snabdijevanja. To znači da se radi samo o šest dana. Svi oni koji nisu prihvatili našu ponudu, ili se nisu javili na našu ponudu, u skladu sa zakonom EPBiH, mora ponuditi ugovor o rezervnom snabdijevanju i to je samo za šest dana od 1. do 6. januara. Mislimo da to neće biti skupo za naše kupce – pojasnio je Borovina.

Savjetnik generalnog direktora Elektroprivrede BiH vjeruje da će se na obostrano zadovoljstvo postići dogovor sa privrednicima, jer će svi kupci plaćati struju na osnovu ugovora sa krajem 2021. godine uz povećanje cijene struje koja je na tržištu.

Za domaćinstva neće biti za sada povećanja cijena električne energije, rečeno je na pres konferenciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.