open-navfaktor-logo
search
REAKCIJA
Borovac: Izliv govora mržnje i niz neutemeljenih navoda hrvatskih zastupnika u HNK
Dovoljno je uporediti moju izjavu i njihove reakcije da se vide krajnje namjere i odgovoran odnos prema dužnostima koje obavljamo
08.07.2019. u 16:44
get url
text

Zlonamjerno tumačenje izjave ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac date prošle sedmice tokom uručenja donacije opreme za Izbjegličko-prihvatni i Readmisioni centar Salakovac kod Mostara rezultiralo je nesrazmjernim izlivom govora mržnje i nizom neutemeljenih navoda u otvorenom pismu hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Ovaj događaj je populistički zloupotrijebljen u dnevnopolitičke svrhe. Na hipotetičko pitanje novinara da li Readmisioni centar može biti korišten za smještaj porodica boraca povratnika s ratišta u Siriji sam, u skladu s namjenom tog centra, navela da ti kapaciteti mogu biti jedna od mogućnosti za smještaj, ako tako odluče nadležni organi kao što je prvenstveno Ministarstvo sigurnosti BiH - podsjetila je ministrica Borovac.

Nažalost, kako je dodala, ta izjava je rezultirala nekontroliranim izlivom krivih navoda i optužbi na političkoj, nacionalnoj osnovi koje je Borovac s gnušanjem odbacila.

- Dovoljno je uporediti moju izjavu i njihove reakcije da se vide krajnje namjere i odgovoran odnos prema dužnostima koje obavljamo - potcrtala je ministrica Borovac.

Izbjegličko-prihvatni i Readmisioni centri dio su uspješnog sistema BiH u funkciji prihvata i smještaja izbjeglica i readmisiranih osoba.

O značaju tog sistema dovoljno govori činjenica da je efikasnost prihvata bosanskohercegovačkih državljana koji se zbog nepoštivanja migracionih propisa vraćaju u BiH, bila jedan od ključnih uvjeta Evropske unije za ukidanje viza za sve koji putuju s bh. pasošem.

- I ubuduće ćemo imati odgovoran pristup gdje niti je bilo, niti ima mjesta za samoinicijativne odluke. Smještanje osoba u centre kod Mostara jasno je regulirano zakonima i odlukama nadležnih bh. institucija - zaključila je ministrica Borovac u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.