open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Boro Milojica traži da mu se objedine zatvorske kazne za zločine u Prijedoru
U Državnom sudu je u srijedu, 18. augusta, planirano ročište na kojem će se odlučivati po zahtjevu Bore Milojice za ujedinjenje dvije zatvorske kazne koje su mu izrečene u ovom i Okružnom sudu u Banjoj Luci zbog ratnog zločina na području Prijedora 1992. godine.
12.08.2021. u 10:43
get url
text

Kako su pojasnili u Državnom sudu, na ročištu će se odlučivati o zahtjevu osuđenog Milojice za nepravo ponavljanje krivičnog postupka, odnosno ujedinjenja zatvorskih kazni.

Milojicu je Apelaciono vijeće Suda BiH u oktobru prošle godine osudilo na 16 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Prijedora, odnosno što je tokom jula 1992. u svojstvu pripadnika 6. ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u napadu na civile i ubistvima u mjestu Hambarine u sklopu širokog i sistematičnog napada.

Tom presudom je u pet tačaka proglašen krivim za ubistva Sameda Velibašića, Mehmeda Mulalića, Rame Čelića, zatim za ubistva pet civila koji su dovedeni na punkt u Hambarinama, kao i za ubistvo još jednog civila dan kasnije, te da je učestvovao u ubistvu civila u mjestu Volarić koji su trebali zakopati ranije ubijene civile.

Skupa sa Milojicom u ovom predmetu se sudilo Želisavu Riviću te su istom presudom njih dvojica oslobođeni optužbi za ubistvo civila hrvatske nacionalnosti Dragana Begića u mjestu Ravska u junu 1992. godine.

Prvostepenom presudom je Milojica bio osuđen na osam godina zatvora kada je proglašen krivim za dvije tačke optužnice, ali je Apelaciono vijeće ukinulo ovu odluku i obnovilo suđenje te u konačnici mu izreklo 16 godina zatvora, piše Birn.

Ranijom, odnosno presudom Okružnog suda u Banjoj Luci iz decembra 2006., Milojica je osuđen na sedam godina zbog ubistva civila ispred kuće u Ljubiji sredinom augusta 1992. koje je počinio u svojstvu pripadnika interventnog voda 6. ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade VRS-a.

Pri izricanju presude za ratni zločin godinama kasnije, Sud BiH je kao otežavajuću okolnost cijenilo Milojicinu raniju osuđivanost za istovrsno krivično djelo, odnosno ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.