open-navfaktor-logo
search
Oko sokolovo
Boro Elčić o spornim detaljima u polufinalu Mundijala: "Nema jedanaesterca, ali ni kontra prekršaja"
Finale Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru igrat će Argentina i Francuska, koje su u polufinalnim dvobojima bile bolje od Hrvatske i Maroka.
15.12.2022. u 19:43
get url
text

Gaučosi su slavili sa 3:0, dok su Trikolori pobijedili sa 2:0.

VEZANI TEKST - Hrvati rigaju vatru: Skandalozan penal za Argentinu, bio je prekršaj nad golmanom!

Iza oba polufinalna dvoboja ostali su "repovi", a još se priča o dosuđenim i nedosuđenim jedanaestercima.

Konkretno, javnost je podijeljena oko kaznanog udarca koji je Daniele Orsato dosudio za Argentinu (duel Juliana Alvareza i Dominika Livakovića), odnosno nedosuđenog penala za Maroko (duel Thea Hernandeza i Sofianea Boufala).

Dvije (ne)sporne situacije za Faktor je komentarisao Boro Elčić, nekadašnji fudbalski sudija, kojeg se svi sjećamo od prije nekoliko godina sa BHRT-a, kada je objektivnim komentarima stekao simpatije javnosti komentarišući sporne detalje Premijer lige BiH.

- Za mene nema dileme, kazneni udarac za Argentinu je ispravno dosuđen - kazao je Elčić, a potom i objasnio svoju tvrdnju:

- Bitno je ko prvi dolazi do lopte. Navalni fudbaler je prvi došao do lopte, golman je malo zastao, napravio kontakt i to je čist prekršaj, a samim time i kazneni udarac - ističe Elčić.

VEZANI TEKST - Pogledajte i procijenite: Meksički sudija oštetio Maroko protiv Francuske?

Orsato je Livakoviću za prekršaj pokazao žuti karton, a Elčić tvrdi da je dobro i prošao.

- Po meni, prije je crveni, nego žuti karton. Golman Hrvatske je spriječio izglednu priliku. A izglednom prilikom se smatra svaka situacija u kojoj igrač ide prema golu i da kontroliše loptu.

Livaković nije išao na loptu, nego na igrača i smatram da je prije crveni nego žuti karton - kazao je Elčić.

Meksički sudija Cesar Arturo Ramos sinoć nije dosudio jedanaesterac za Maroko nakon što je Theo Hernandez u šesnaestercu "pokosio" marokanskog ofanzivca. Ramos je dosudio prekršaj u napadu, a Boufalu je pokazao žuti karton.

VEZANI TEKST - Sudije iz Zambije oštetile Kanadu protiv Belgije: Izmislili ofsajd, nisu svirali penal

- Vratit ćemo se opet na onaj dio ko prvi dolazi do lopte. U ovom slučaju igrač Francuske prvi igra loptom, a potom, po inerciji, jer se nije mogao zaustaviti, udara i protivničkog igrača. Smatram da ovo nije kazneni udarac jer je igrača Francuske spasilo to što je prvi igrao loptu. Znači, nema penala, ali isto tako nema prekršaja u napadu i pogotovo je pogriješio što je dao žuti karton igraču Maroka - kazao je Elčić.

Naglasio je kako je generalno suđenje bilo ispod nivoa, podsjetivši na katastrofalne odluke koje je dosudio Janny Sikazwe, arbitar iz Zambije i njegovi asistenti, u meču Belgija - Kanada (ofsajd kada je kapiten Belgije loptu odigrao za napadača Kanade).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.