open-navfaktor-logo
search
Odbijen prijedlog
Borjana Krišto za članicu CIK-a predložila Željku Marković Sekulić
Dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZBiH) je na današnjoj sjednici predložila da se na dnevni red uvrsti novi Prijedlog odluke o imenovanju novog člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH.
15.05.2020. u 16:22
get url
text

Prema njenom prijedlogu, umjesto Stjepana Mikića, člana CIK-a koji je prije nekoliko dana podnio ostavku zbog odlaska u penziju, njegova zamjena bi se birala sa ranije liste Komisije za izbor i imenovanje članova CIK-a BiH.

Prema toj listi nastaloj još 2013. godine, za članicu CIK-a BiH bi, saznaje Faktor, bila izrabrana Željka Marković Sekulić, pomoćnica ministra u Sektoru za izbjeglice, raseljene osobe, readmisiju i stambenu politiku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Međutim, njen prijedlog da se ova tačka uvrsti na dnevni red nije dobio podršku zastupnika. S druge strane, podršku je dobio prijedlog Dženana Đonlagića, te će se zastupnici danas izjašnjavati o imenovanju Željka Bakalara za člana CIK-a BiH.

Ranije je, podsjetit ćemo, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razriješio dva člana CIK-a iz reda srpskog naroda, te su na njihove pozicije imenovani novi članovi, među kojima je i aktuelna predsjednica te institucije Vanja Bjelica-Prutina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.