open-navfaktor-logo
search
Britanski premijer
Boris Johnson traži pokretanje međunarodne istrage o obaranju ukrajinskog aviona
Važan je prvi korak u tome što je Iran priznao da su njegove oružane snage greškom oborile avion ukrajinske aviokompanije- stoji u pisanoj izjavi Johnsona
11.01.2020. u 18:05
get url
text

 Britanski premijer Boris Johnson pozvao je na pokretanje međunarodne istrage u vezi s iranskim obaranjem putničkog aviona Ukrainian Airlinesa, javlja Anadolu Agency (AA).

-Važan je prvi korak u tome što je Iran priznao da su njegove oružane snage greškom oborile avion ukrajinske aviokompanije- stoji u pisanoj izjavi Johnsona.

Kako je istakao, sada je potrebna sveobuhvatna, transparentna i nezavisna međunarodna istraga te slanje tijela stradalih u njihove zemlje.

-Kako bi to bilo postignuto, Velika Britanija će usko sarađivati s Kanadom, Ukrajinom i drugim međunarodnim partnerima pogođenima ovom nesrećom- poručio je Johnson. 

Napomenuo je kako sve ovo pokazuje važnost smanjenja napetosti u regiji te da će više sukoba dovesti samo do više gubitaka i tragedija.

Generalštab Irana potvrdio je jutros da je putnički avion Ukrainian Airlinesa oboren "ljudskom greškom" dok je nadlijetao "osjetljivu vojnu tačku". 

Avion Boeing 737 ukrajinske aviokompanije Ukrainian Airlines koji je trebao letjeti prema Kijevu, pao je 8. januara nedugo nakon polijetanja s aerodroma "Imam Khomeini" u Teheranu. Niko od 176 putnika i članova posade nije preživio. 

Prije obaranja ukrajinskog aviona, iranska revolucionarna garda izvela je napade na američke baze u Iraku, u znak odmazde za ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija, koji je nešto prije ubijen u američkom napadu u blizini aerodroma u Bagdadu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.