London

Boris Johnson izgubio većinu: Zastupnik ustao u parlamentu i otišao u opoziciju

Objavljeno: 03.09.2019. u 17:44

Konzervativni britanski zastupnik Lee prebjegao je u redove opozicionih Liberalnih demokrata uoči obračuna u parlamentu između konzervativne vlade Borisa Johnsona i pobunjenih konzervativaca

FOTO: Arhiv

Britanski premijer Boris Johnson izgubio je većinu u parlamentu nakon što je zastupnik konzervativaca Philip Lee prešao u redove Liberalnih demokrata.

Konzervativni britanski zastupnik Lee prebjegao je u redove opozicionih Liberalnih demokrata uoči obračuna u parlamentu između konzervativne vlade Borisa Johnsona i pobunjenih konzervativaca.

Oni se, zajedno s opozicijom, protive Brexitu bez dogovora.

Zastupnik Lee je sjeo u redove opozicije dok se premijer Johnson obraćao parlamentu.

Njegovo napuštanje vladajuće stranke moglo bi imati dramatične posljedice jer su vladajući i do sada imali većinu od samo jednog zastupnika.

- Nakon dugog razmišljanja, došao sam do zaključka da više nije moguće da služim najboljim interesima zemlje kao zastupnik Konzervativne partije u parlamentu - napisao je Lee u pismu koje je poslao premijeru.

Johnson je pak, u govoru pred parlamentom, kazao zastupnicima da i dalje podržava ispregovarani Brexit.

Johnson je od dolaska na premijersku funkciju u više navrata kazao da će se Brexit dogoditi 31. oktobra, bez obzira hoće li biti odobren sporazum između Velike Britanije i Europske unije.

Britanska opozicija trenutno vodi pregovore kako bi spriječili Brexit bez sporazuma, a cilj opozicije je i odgađanje Brexita i raspisivanje prijevremenih izbora u toj zemlji.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije