open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik PEN-a
Boris A. Novak: Bljutava izjava Janše i mene je duboko pogodila, u Sloveniji se digao veliki bijes
Boris A. Novak, potpredsjednik PEN Internationala, pisac i aktivista reagirao je na jučerašnji tvit premijera Slovenije, Janeza Janše, kada je poslao sramnu poruku u vezi sa genocidom u Srebrenici.
12.07.2020. u 18:18
get url
text

Podsjetimo, Janša je na Twitteru napisao:

"Masakr u Srebrenici ne bi se desio da je teritorij bivše Jugoslavije nakon raspada očišćen od komunističke ideologije, a osuđeni su poslijeratni pokolji u Sloveniji i drugdje."

Novak, koji je dio svoga života i intelektualnog angažmana između 1992. i 1995. godine posvetio pomaganju kolegama piscima i intelektualcima iz Bosne i Hercegovine, i koji je zastupao naš centar kad god mi nismo mogli, uputio je svoju reakciju na izjavu Janeza Janše:

VEZANI TEKST - Umjesto jasne osude genocida i zločinaca, Janša bulazni o komunistima

- Kao predsjednik bivšeg Sarajevskog odbora i organizator Međunarodne PEN humanitarne pomoći za izbjeglice iz bivše Jugoslavije i pisce u opkoljenom Sarajevu 1991-95., oštro osuđujem povijesno pogrešnu, neetičku, ciničnu i političku izjavu premijera Janeza Janše, o razlozima tragičnog genocida u Srebrenici. Janša jasno govori o sebi, kao što je i sam tipičan primjer pretvorbe istočnoevropskog komunizma u destruktivni nacionalizam: od oportunističkog karijerističara, fanatičnog člana stranke i zanosnog učitelja predvojnog obrazovanja, pretvorio se u ekstremnog rasistu - kazao je Novak.

Uz  tekst svoje reakcije, Novak je poslao i poruku članovima PEN Centra Bosne i Hercegovine:

- Napisao sam je kao nekadašnji organizator pomoći Međunarodnog PEN-a za izbjeglice i književnike u opsjednutom Sarajevu. Pošto sam tijesno vezan za Bosnu, Janševa bljutava izjava je i mene duboko pogodila. U Sloveniji se digao veliki bijes zbog te Janšine gluposti, i mogu Vam reći da velika većina ljudi u Sloveniji misli kao i ja. Ne znam da li je u tome neka utjeha za Vas, ali Janez Janša mnoge Slovence napada na isti način, između ostalih i mene: za njega sam ubica, jer sam potomak partizana. Drage moje bosanske kolegice i kolege, držite se u ovim teškim vremenima. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.