Tužilaštvo BiH

Borio se na strani ISIL-a: Ibro Ćufurović optužen za terorizam

Objavljeno: 15.07.2019. u 13:52

Ćufurović se, dakle, tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe

FOTO: INTERPOL

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ibre Ćumufurovića (24) iz mjesta Donja Slapnica kod Velike Kladuše, kojom ga tereti za organiziranje terorističke grupe, saopćeno je iz državnog Tužilaštva.

- Optuženi se tereti da je dana 21.04.2014. godine napustio Bosnu i Hercegovinu te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama "ISIL"-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom. Optuženi je na navedenom području boravio skoro pet godina, sve do 20.04.2019.
godine, gdje je zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime "Abu Kasim Albosni", učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga tzv. ISIL-a u Siriji u jedinici "Bejt Komandos", koja je kasnije promijenila ime u "El Aksa" - navodi se u optužnici.

Ćufurović se, dakle, tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe KZ-a BiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije