Koordinaciona komisija Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) u sastavu Jozef Liba, Peter Brull i Florin Misca, posjetila je Sarajevo gdje je sagledala trenutni stadij organizacije Zimskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF), koji će u februaru naredne godine biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

O detaljima organizacije EYOF-a komisiju su detaljnije upoznali direktor EYOF 2019 Senahid Godinjak, potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH (OKBiH) Izet Rađo, te predstavnici gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Nakon sastanka sa zvaničnicima EOK-a, Godinjak je kazao da je organizacija EYOF-a na dobrom putu, da su najvažnija infrastrukturna pitanja iza organizatora, te da su trenutno jedine brige tenderske procedure za ledene plohe.

- U toku su radovi na Dvorištima za potrebe održavanja takmičenja u biatlonu, dok su u završnoj fazi tenderske procedure za nabavku dvije ledene plohe za sarajevsku Skenderiju i dvoranu Peki na Palama. Još uvijek smo malo zabrinuti kada ćemo imati te dvije plohe. Ostala borilišta su već sada u potpunosti spremna za takmičenja – izjavio je Godinjak.

Direktor EYOF-a naglašava da će Zimska olimpijada mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu najvjerovatnije biti najmasovnija u historiji tog takmičenja, s obzirom da je učešće već potvrdilo 46 zemalja s 1.086 sportista i oko 750 članova delegacija, što je značajno više od dosadašnjeg očekivanja organizatora.

Dodaje da finansije još uvijek nisu u potpunosti zaokružene, odnosno da još uvijek nisu sva sredstva namijenjena organizaciji takmičenja operativna.

- Odnosi se na jedan dio sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH, ali mislim da je u pitanju kašnjenje administrativne naravi, te da će do kraja ove ili najkasnije do naredne sedmice ta sredstva biti prebačena. Vlada Kantona Sarajevo također treba da nam prebaci 700.000 KM, a Vlada Republike Srpske treba da prebaci 1,500.000 KM za organizacioni dio takmičenja – objasnio je Godinjak.

Potpredsjednik OKBiH Izet Rađo ističe da su u krovnoj olimpijskog organizaciji BiH veoma sretni što će BiH u februaru postati jedan od olimpijskih centara Evrope koji će poslati lijepe slike.

- Radujmo se jer dolazi nešto što će nam pobuditi memorije i podsjetiti nas da je Sarajevo olimpijski grad, te da na ovaj način vraćamo olimpijski duh – kazao je Rađo.

Predstavnici EOK-a će ponovo posjetiti Sarajevo za dvije do tri sedmice, kada će pregledati borilišta, te sagledati infrastrukturne i organizacijske radove na zimskoj olimpijadi mladih.